Constantin Stere, profesor, gazetar, scriitor si om politic, s-a nascut pe 1 iunie 1865 la Ciripcau, in judetul Soroca, Basarabia. Primii doi ani de scoala ii face la pensionul pastorului german Phaltin, apoi isi continua studiile la Gimnaziul nr.1 de baieti din Chisinau, unde a inceput sa desfasoare o activitate revolutionara.
In clasa a VIII-a este arestat si condamnat de autoritatile tariste la ani grei de inchisoare si surghiun in Siberia (1886-1892). Dupa sase ani petrecuti in Siberia, Constantin Stere vine la Iasi si se inscrie la Facultatea de Drept, obtinand diploma de licenta in anul 1897 cu teza "Evolutia individualitatii si persoana de drept".
Dupa finalizarea studiilor, Stere ocupa postul de profesor suplinitor al Facultatii de Drept din Iasi, in cadrul catedrei de Drept Administrativ si Constitutional, iar in 1903 devine profesor titular. In 1913 este ales rector al Universitatii din Iasi.
Constantin Stere a debutat ca publicist in 1893, in revista Evenimentul literar. Timp de 40 ani a desfasurat o activitate publicistica remarcabila, articolele sale fiind publicate in reviste si ziare sub diferite pseudonime. A fondat si condus revista "Viata romaneasca", aparuta la 1 martie 1906. Concomitent, la Chisinau, fondeaza ziarul Basarabia, adunand in jurul sau un grup de intelectuali in frunte cu Ion Pelivan, Nicolae Popovschi, Pan Halippa, Alexe Mateevici.
Din opera scriitorului Constantin Stere se remarca romanul "In preajma revolutiei", roman fluviu in opt volume, scris in anul 1930. Primele cinci volume denumite "Smaranda Teodorovna", "Vania Rautu", "Lutul", "Hotarul" si "Nostalgii", sunt o fresca a luptei pentru libertate a unui revolutionar basarabean.
Romanul poate fi considerat un roman istoric, dar in acelasi timp se poate spune ca este o autobiografie. Ultimele trei volume, "Ciubaresti", "In ajun" si "Uraganul", redau experientele traite de Stere in Romania. In 2010, Constantin Stere a fost ales membru post-mortem al Academiei Romane. Scriitorul a murit la data de 26 iunie 1936 la Bucov, in judetul Prahova.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro