Pentru viata spirituala a omului, cultura este oglinda maritoare.
Constantin Noica in Sase maladii ale spiritului contemporan (1978)
Astazi, 12 Iulie 2011, se implinesc 102 ani de la nasterea marelui filosof roman Constantin Noica. Acesta s-a nascut in comuna Vitanesti din judetul Teleorman, provenea dintr-o familie cu radacini aromane, fiind cel de-al treilea copil al lui Grigore si al Clementei Noica. Regasim in publicatile lui date diferite de nastere:12 si 25 Iulie 1909, acest fapt este cauzat de schimbarea calendarului iulian si adoptarea calendarului gregorian in anul 1919.
Constantin Noica a avut o intensa si bogata viata culturala, fiind filosof, eseist, poet, publicist si scriitor. Talentul, inteligenta nativa si inclinarea catre arta scrierii si-o formeaza in timpul scolii. Astfel Noica termina gimnaziul la Bucuresti, apoi urmeaza liceul Spiru Haret. Debuteaza ca licean in revista “Vlastarul”. In anii de liceu are posibilitatea de a-l cunoaste pe poetul Ion Barbu, acesta fiindu-i profesor de matematica.
Noica se inscrie la Facultatea de Filosofie si Litere din Bucuresti, pe care o va absolvi în 1931 cu teza de licenţă Problema lucrului în sine la Kant. Frecventeaza apoi societatea culturala “Criterion” unde leaga o prietenie frumoasa si cu Mircea Eliade. Prietenii lui au imbratisat gandirea si dogma legionara, insa Noica era adeptul reformarii culturale.
Se inscrie la Facultatea de Matematica, primeste in scurt timp o bursa de studii si pleaca la Paris. Cand se intoarce se inscrie la studiul de Doctorat, iar mai tarziu pleaca la Berlin in calitate de referent de filosofie la Institutul Romana-German.
Principalele coordonate ale filosofiei lui Constantin Noica au fost trasate la Campulung Muscel unde a locuit o perioada. In anul 1958 asupra filosofului s-a abatut o mare nenorocire: acesta a fost condamnat la 25 ani de munca silnica si i s-a confiscat intreaga avere. Din cei 25 ani de inchisoare executa 6 ani, fiind eliberat in anul 1964.
Se stabileste in Bucuresti, lucreaza ca cercetator, iar in paralel tine seminarii la el acasa, pe marginea filosofiei hegeliene, platonice si kantiene. La acestea iau parte, printre altii, si Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu.
Constantin Noica si-a petrecut ultimii ani din viata in statiunea montana, Paltinis, situata la putini kilometri de Sibiu. Locuinta sa devenise parca un loc de pelerinaj pentru discipolii sai. In data de 4 Decembrie Constantin Noica se stinge din viata si este inmormantat de un mare sobor de preoti in frunte cu IPS Mitropolit Antonie Plamadeala, Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului.
Sursa foto
A.V.