Scriitorul roman Constantin Negruzzi s-a nascut in anul 1808 in satul Hermeziu, judetul Iasi. Este fiul lui Dinu Negruzzi si al Sofiei Hermeziu. Scriitorul si-a inceput studiile in limba greaca, iar romaneste invata sinsur dintr-o carte a lui Petru Maior. Ia lectii de limba si literatura franceza de la un emigrant francez la Chisinau, unde s-a stabilit cu tatal sau in timpul revolutiei din 1821.
Negruzzi este atras de literatura si scrie primele sale incercari literare "Zabavele mele din Basarabia" in 1822. Un an mai tarziu se intoarce la Iasi si ocupa diverse functii administrative. Este ales in anul 1837 deputat de Iasi in Obsteasca obisnuita adunare, este functionar superior si director al teatrului alaturi de Mihail Kogalniceanu si Vasile Alecsandri. In 1840 este ales primar al orasului Iasi.
Constantin Negruzzi debuteaza cu traducerea poemului "Salul negru" dupa Alexandr Puskin, publicata in Curierul de ambe sexe al lui Heliade. In aceeasi revista ii apare si nuvela romantica "Zoe". Publica in 1837 poemul "Aprodul Purice" si cateva traduceri din Victor Hugo, Alexandru Dumas si Alexandr Puskin.
In afara de traduceri, Negruzzi a scris poezii originale, dramaturgie si proza. Din dramaturgia sa fac parte scrierile: Carlanii, vodevil intr-un act (1857) si Muza de la Burdujeni (1850). Operele in proza sunt impartite in trei grupe, sub titlul general "Pacatele tineretelor" (1857). Prima grupa cuprinde "Amintirile din junete", cateva povestiri: Zoe (1829) si O alergare de cai (1840) si nuvele. O lucrare importanta din cea de-a doua grupa este "Alexandru Lapusneanul", publicata in Dacia Literara in 1840. Peste 30 de scrisori formeaza cea de-a treia grupa din scrierile lui Constantin Negruzzi.
Constantin Negruzzi se stinge din viata la 24 august 1868 si este inmormantat in cimitirul bisericii din Trifestii Vechi.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro