Prozatorul si eseistul roman Constantin Mateescu s-a nascut pe 31 ianuarie 1929 in Ramnicu Valcea. Urmeaza Scoala "Take Ionescu" si Liceul "Alexandru Lahovary" din orasul natal, iar din 1947 devine student al Facultatii de Medicina din Bucuresti.
In 1949 renunta la studiile de medicina si se inscrie la Facultatea de Filosofie pe care o va absolvi in 1953. Dupa finalizarea studiilor activeaza ca redactor la Institutul Roman pentru Relatiile Culturale cu Strainatatea si ca profesor la Scoala Generala din comuna Nucet, precum si la Liceul Economic "Dumitru Motoc" din Bucuresti.
Dupa aparitia catorva reportaje in publicatia Industria alimentara, Constantin Mateescu debuteaza cu proza in paginile revistei "Flacara". In 1966 publica primul volum, o culegere de schite si povestiri, intitulata "Rochia cu anemone". A urmat aparitia altor volume, formand o opera vasta, ce cuprinde aproape toate genurile literare. Constantin Mateescu a publicat peste 40 de volume de povestiri, romane, jurnale, memorialistica, eseu, teatru si critica literara.
Orasului natal, Ramnicu Valcea, ii sunt dedicate mai multe scrieri, atat scrieri de fictiune, cat si lucrari de evocare documentara: Memoria Ramnicului (1979), Ramnicul de odinioara (1993), Ramnicul, Ramnicul... (1994), Cartea Ramnicului (1999), Ramnicul uitat (2003). Pentru aceste volume a fost distins cu titlul de "Cetatean de onoare" al municipiului.
Scriitorul a colaborat la revistele romanesti ale vremii dar si la cele straine, precum: "Innostrannaia literatura" (Moscova) si "Indian Literature" (New Delhi). A fost distins cu doua premii ale Asociatiei Scriitorilor din Craiova si a fost nominalizat la Premiul Academiei pentru romanul "Autoportret cu basca".
Din opera scriitorului: Auroaica (1967), Zborul de proba (1968), Umbrele timpului (1969), Noaptea si ziua (1970), Toamna, pasarile.. (1975), Fantezie pentru trompeta solo (1976), Dupa-amiaza unui faun (1978).
Sursa foto - agentiadecarte.ro
A.I.
editor artline.ro