la Institutul Cultural Roman din Madrid
O prezentare ilustrata a vietii si operei lui Constantin Brancusi va avea loc pe 16 februarie la Institutului Cultural Roman de la Madrid. Despre autorul complexului de la Tg. Jiu va vorbi Horia Barna, director al ICR Madrid.
Expunerea este urmata de o dezbatere despre integrarea artei monumentale in arhitectura urbana, pornind de la proiectul lui Santiago Calatrava si Obeliscul din Madrid, inspirat de Coloana Infinitului a lui Brancusi. Participa arhitecti si profesori de istoria artei din Madrid.
Constantin Brancusi (19 februarie 1876, Hobita, Gorj - 16 martie 1957, Paris) - sculptor roman cu contributii covarsitoare la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana. Constantin Brancusi a fost ales postum membru al Academiei Romane.
Expune pentru prima data la Societe Nationale des Beaux-Arts si la Salon d''Automne din Paris in 1906. Creeaza in 1907 prima versiune a Sarutului, tema pe care o va relua sub diferite forme pana in 1940, culminand cu Poarta Sarutului din Ansamblul Monumental din Targu-Jiu.
In 1907 inchiriaza un atelier in Rue de Montparnasse si intra in contact cu avantgarda artistica pariziana, imprietenandu-se cu Guillaume Apollinaire, Fernand Leger, Amedeo Modigliani. In 1909 revine pentru scurt timp in Romania si participa la Salonul Oficial. Colectionarul de arta Anastase Simu ii cumpara sculptura Somnul si bustul pictorului Nicolae Darascu.
Pana in 1914 participa cu regularitate la expozitii colective din Paris si Bucuresti, inaugurand ciclurile Pasari Maiestre, Muza adormita, Domnisoara Pogany.
In 1914, Brancusi deschide prima expozitie in America la Photo Secession Gallery din New York, care provoaca o enorma senzatie. Colectionarul american John Quinn ii cumpara mai multe sculpturi, asigurandu-i o existenta materiala prielnica creatiei artistice.
Pana in 1940, activitatea creatoare a lui Brancusi se desfasoara in toata amploarea ei. Operele sale de seama din ciclul Pasarea in vazduh, ciclul Ovoidului precum si sculpturile in lemn dateaza din aceasta perioada. In acelasi timp Brancusi participa la cele mai importante expozitii colective de sculptura din Statele Unite ale Americii, Franta, Elvetia, Olanda, Anglia.
In atelierul sau din Impasse Ronsin, in inima Parisului, Brancusi si-a creat o lume a lui, cu un cadru si o atmosfera romanesca. Muzeul National de Arta Moderna din Paris (Centre Pompidou) are un numar important de lucrari ale lui Brancusi, lasate mostenire impreuna cu tot ce se afla in atelierul sau.
Sursa: HotNews.ro
Februarie 2007