Presedintele CNA, Ralu Filip, a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate ieri, la sediul Consiliului, ca institutia a dat in judecata plenul Parlamentului ca urmare a amanarii procedurii de validare a noilor membri ai CNA. Filip a declarat ca, in acest moment, Consiliul National al Audiovizualului nu isi poate desfasura in mod normal activitatea, intrucat membrii sai nu sunt in formatiune completa. „CNA, partial, nu poate lucra. Parlamentul a amestecat in chestiunea validarii noilor membri ai Consiliului candidatii Presedintiei si ai Guvernului“, a declarat Ralu Filip, adaugand: „Ieri, miercuri (n.n.) am avut un termen de judecata in procesul pe care l-am intentat plenului Parlamentului pentru decizia de prelungire a procedurii de validare pentru data de 1 octombrie. Senatul a imputat faptul ca, depasindu-se data de 1 octombrie, procesul n-ar mai avea valabilitate, insa noi stim ca nu este asa“, a mai spus presedintele CNA. Acesta a precizat ca instanta a respins „pronuntarea pe exceptie“ formulata de Senat si a dat un nou termen, pe fond, pentru 4 noiembrie. Ralu Filip a mentionat ca in negocierile dintre liderii partidelor parlamentare privind candidatii pentru CNA exista riscul ca dezbaterile sa se transforme in „dispute politice“.
Consiliul a ramas cu doar cinci membri, dupa ce mandatele celorlalti sase au expirat, iar Parlamentul nu a reusit sa propuna candidati noi pentru ocuparea acestor posturi. „Am ramas doar cinci membri, legea spune ca ne trebuie un cvorum de minimum opt si sa luam decizii cu minimum sase voturi“, a spus Filip. Potrivit acestuia, reprezentantii partidelor parlamentare nu au ajuns la un consens cu privire la propunerea unor candidati pentru completarea componentei Consiliului, din ratiuni politice.
Presedintele a explicat ca, daca, in acest moment, posturile de radio sau de televiziune incalca legea, Consiliul nu poate lua nici o decizie si nu le poate sanctiona.
Restructurari de personal
„Vreau sa impiedicam decizia de inmultire a numarului de membri ai Consiliului, de la 11 la 13“, a mai afirmat presedintele CNA, care a dezvaluit faptul ca in lunile iunie si august ale anului in curs a primit din partea Ministerului Finantelor Publice doua adrese prin care i s-a cerut reducerea numarului de personal in Consiliu, „din cauza bugetului“. „A trebuit sa trecem la masuri de restructurare a personalului, dar, in schimb, se doreste suplimentarea numarului de membri. Mi se pare o lipsa de corectitudine fata de oamenii nostri“, a adaugat Ralu Filip.
Totodata, Filip a anuntat ca fostul membru al CNA Gabriela Stoica este, in urma unui concurs, noul director al Directiei Integrare si Comunicare din Consiliu. Stoica, la randul sau, a facut public faptul ca institutia urmeaza sa primeasca, printr-un proiect Phare, suma de 800.000 de euro, bani destinati dezvoltarii si consolidarii expertizei profesionale in audiovizual.