Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in parteneriat cu Istituto Ellenico di Studi Bizantini e Postbizantini de la Venetia, beneficiind de sustinerea financiara a Institutului Cultural Roman si de colaborarea Centro Romeno–Italiano di Studi Storici al Universitatii din Bucuresti, organizeaza, sub patronajul Academiei Romane, a VIII-a editie a Congresului international «Venezia e l’Europa Orientale tra il tardo Medioevo e l’Età moderna», care se va desfasura la Venetia in perioada 20–21 aprilie 2017. In prima zi a manifestarii stiintifice, lucrarile pe sectiuni se vor desfasura in Sala «Marian Papahagi» din Palatul Correr, sediul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica, iar cea de-a doua zi a lucrarilor congresului va fi gazduita in Sala del Capitolo din Palatul Flanghinis, sediul Istituto Ellenico di Studi Bizantini e Postbizantini.
Manifestarea stiintifica isi propune sa reuneasca specialisti care au intreprins si continua sa conduca cercetari privitoare la relatiile Venetiei cu Europa Rasariteana in secolele XIII–XVIII, cu abordari intemeiate pe surse inedite sau utilizand metodologii inovatoare. Tematica, axata pe istorie politico–diplomatica, economica, culturala, este incadrabila in orizontul cronologic ce porneste din Spätmittelalter si se incheie la finele Epocii luminilor. O perioada lunga, care a inregistrat numeroase transformari in plan politic, economic si cultural la nivelul intregului continent, secole ce au dus la mutatii profunde in relatiile Venetiei cu statele din Europa Rasariteana. Venetia a fost, pe aproape intreaga durata a existentei sale ca stat, o prezenta activa in Europa Rasariteana, indeosebi din punct de vedere economic, dar si politico–diplomatic, militar si cultural, astfel ca numeroase aspecte ale implicarii si ale intereselor sale in aceasta parte a lumii, ca si ecourile acestora in Occident, raman inca necunoscute sau mai putin studiate. Manifestarea stiintifica este definitorie pentru rolul institutiilor organizatoare de promotoare (si) ale culturii de specialitate romane si respectiv elene.
Congresul contribuie substantial la diseminarea rezultatelor cercetarii intreprinse de specialistii romani si straini intr-un centru universitar si cultural de notorietate internationala ca Venetia, spatiu de convergenta a reprezentantilor diferitelor scoli istoriografice, de confruntare constructiva a ideilor si de materializare, prin publicatii si conferinte, a muncii depuse in vederea reliefarii multiplelor fatete ale trecutului istoric comun, din perspectiva relatiilor Republicii venetiene, ale Peninsulei Italice in general, cu spatiul romanesc si Sud–Estul european. Manifestarea ofera scolilor istorice romana si greaca posibilitatea de a contribui direct la evaluarea progreselor cercetarii in domeniul stiintelor umaniste si de a-si asuma rolul de promotoare ale unor directii de studiu care vizeaza istoria spatiului nord si sud-dunarean in contextul mai larg al evolutiei Europei Rasaritene si Mediteraneene. Congresul international «Venezia e l’Europa Orientale tra il tardo Medioevo e l’Età moderna» reafirma menirea Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si a Istituto Ellenico di Studi Bizantini e Postbizantini de la Venetia de a promova valorile nationale si europene si de a construi punti intre culturi, constituindu-se intr-o poarta deschisa in Italia pentru cei care sunt interesati de orice aspect relevant al culturii si istoriei Europei Rasaritene si al multiplelor relatii romano–elene–italiene.
Aprilie 2017