Pamflet împotriva lui Dracula
"Sunt mai multe descoperiri texte, pe hârtie sau în manuscrise, care sunt precare si care dispar. S-au scos la iveala straturi textuale mai vechi, în texte deja cunoscute, dar prea putin cercetate. În unele cazuri, este o reinterpretare a unor texte gasite mai demult, în alte cazuri sunt opere care dateaza din perioada slavo-româna si intereseaza atât literatura istorica din Moldova, cât si pe cea din tara Româneasca si Transilvania", ne-a spus istoricul Ovidiu Pecican. "De pilda, sunt cronici din vremea lui Vlad tepes, dar si urme ale unei cronistici prealabile epocii lui. Exista apoi o scriere care probabil apartine vremii domnitorului, dar care a fost formulata în ambianta ramurii dinastice opuse Draculestilor.
Acolo s-a scris un pamflet împotriva lui tepes, care pe urma a stat la baza povestirilor rau-voitoare la adresa lui. Pe acestea le stim, apoi, foarte bine, din versiunile germana si slavona. Cercetarile în aceasta directie, începute înca de dupa al Doilea Razboi au fost adâncite de stefan Andreescu si de mine. Nu putem spune ca le-am gasit, pentru ca n-am facut sapaturi si au aparut dintr-un mormânt, ci ele sunt straturi textuale. S-a mai descoperit asa-numita legenda a "descalecatului pravoslnicilor crestini" si care este un strat textual gasit la începutul letopisetului cantacuzinesc si care, dupa toate aparentele, dateaza chiar din secolul al XIV-lea. A fost, probabil, scris în ambianta Curtii de la Arges, poate chiar a lui Basarab sau Nicolae Alexandru I", ne-a declarat Ovidiu Pecican.
Ce sunt straturile textuale?
Cronicile sunt niste texte-sinteza. Un calugar nota într-un manuscris ca la o anume data a ars Manastirea Putna. Altul o lua peste 50 ani si o lipea într-un sir de alte însemnari, alcatuind un letopiset. Peste 20 de ani, un cronicar facea o sinteza tip compilatie cu informatiile deja existente, compunând literatura istorica. Fiecare dintre aceste operatiuni reprezinta un strat textual. Unele manuscrise originale s-au pierdut, au ars, au fost furate, dar informatiile au ramas, fiind preluate în alte volume. "Mai sunt si alte documente, care s-ar putea gasi în biblioteci din America sau Rusia. Dar asta înseamna munca", concluzioneaza Ovidiu Pecican.
Dan BOICEA