MNAR va invita sa participati sambata, 5 decembrie 2015, ora 12.00, la conferinta Podoabe din trecut. Colectia de paftale a Muzeului National de Arta al Romaniei. Evenimentul este prilejuit de editarea catalogului omonim, precum si de amenajarea in cadrul Galeriei de Arta Veche Romaneasca a unei expozitii cu caracter permanent care prezinta o selectie cu cele mai reprezentative 33 de paftale din colectia MNAR. Conferinta este sustinuta de dr. Carmen Tanasoiu, specialist in cadrul sectiei de Arta Veche Romaneasca.
Intalnirea are loc in sala de proiectii din corpul central al muzeului (intrarea A2) si va fi urmata de o vizita ghidata in Galeria de Arta Veche Romaneasca, precum si in Tezaur. Accesul se face pe baza unei rezervari prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Tarif: 10 lei (taxa de conferinta).
Catalogul Podoabe din trecut este bilingv (romana – engleza) si prezinta intreaga colectie de paftale a Muzeului National de Arta al Romaniei, una dintre cele mai mari din tara. Colectia insumeaza 243 de piese, care dateaza din secolele XVIII – XX, toate de factura balcanica sau otomana. Sunt precizate marcajele si tehnicile de executie, formele si sistemele de inchidere, dar si tipurile de decoratie si nu in ultimul rand simbolistica. Candva obiecte functionale, paftalele provin din ateliere grecesti, bulgaresti, cipriote, turcesti si romanesti. Ele sunt decorate cu sidef, perle, coral, sticla de diferite culori, pietre pretioase in monturi aplicate sau sunt lucrate in tehnica emailului policrom.
Curatorul expozitiei si autorul catalogului, Carmen Tanasoiu, va vorbi in cadrul conferintei despre importanta colectiei de paftale a MNAR. Va descifra simbolurile si ornamentele paftalelor expuse in galerie, precizand tehnicile in care au fost realizate si dezvaluind povestea din spatele obiectelor.
Podoabe din trecut. Colectia de paftale a Muzeului National de Arta al Romaniei
Sala de proiectii din corpul central al muzeului (intrarea A2)
Sambata, 5 decembrie 2015, orele 12.00
Tarif: 10 lei (taxa de conferinta)
Inscrieri la: programari@art.museum.ro sau 021.314.81.19
Noiembrie 2015