Practicile artistice sunt in ziua de azi subordonate timpului in forma unei cereri pentru contemporaneitate.
Este, in opinia mea, ceva exemplar in lucrarile Atlas Group, prin combinatia de contemporaneitate si fictiune, in ceea ce priveste constructia unei categorii critice a artei contemporane. Proiectul Atlas Group este exemplar ca o constructie si expresie artistica - o constructie si ca rezultat, o expresie- a insasi fictiunii contemporaneitatii.
In special, se va dezbate ca arta Atlas Group este inteleasa in mod productiv ca o constructie/expresie a fictiunii contemporaneitatii in forma specifica a colectivitatii speculative a transntionalului global.
Aceasta afirmatie are cinci mari componente conceptuale:
1. Contemporaneitatea ca idee, problema si fictiune.
2. Caracterul global transantional al artei contemporane.
3. Arta ca o constructie/expresie a contemporanului.
4. Fictionalizarea autoritatii artistice.
5. Colectivizarea fictiunilor artistice.
Ceea ce urmeaza subliniaza aceste coordonate teoretice inainte de a ne intoarce la proiectul Atlas Group. In consecinta, aspira la statutul unui studiu de caz in formarea critica de canoane in arta contemporana.
(extras din "Fictiunea contemporaneitatii: Colectivitatea speculativa si transnationalul global", Peter Osborne, 2010).
Peter Osborne este profesor de Filozofie Moderna Europeana si Director al Centrului de Cercetare in Filozofie Moderna Europeana al Universitatii Middlesex din Londra si editor al revistei Radical Philosophy. Cartile lui includ "The Politics of Time: Modernity and Avant-Garde" (Verso, 1995), "Philosophy in Cultural Theory" (Routledge, 2000), "Conceptual Art" (Phaidon, 2002), "Marx" (Granta, 2005) si "Walter Benjamin: Critical Evaluations in Cultural Theory" (3 volume, Routledge, 2005). Scrierile sale despre arta contemporana includ contributii in Afterall, Art History, October, Oxford Art Journal, si cataloage pentru Manifesta 5 (San Sebastian, 2004), "Time Zones" (Tate Modern, 2004), "Zones of Contact" (2006 Biennale of Sydney), "The Quick and the Dead" (Walker Art Center, Minneapolis, 2009) si "Matias Faldbakken: The Shock of Abstraction" (National Museum of Art, Architecture and Design, Oslo/Ikon, Birmingham 2009). O editie spaniola a recentelor sale eseuri, El arte más allá de la estética: Ensayos filosóficos sobre el arte contemporáneo, urmeaza sa apara la CENDEAC, Murcia, in ianuarie 2010.
Imagine: The Atlas Group Project, 2009. Courtesy of the artists.
Joi, 28 Ianuarie 2010, 19.00
CONFERINTA