Adresa: Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, str. Londra nr. 39, Bucuresti
Acces: pe baza de inscriere, completand formularul de pe site, la pagina dedicata acestei conferinte
Tarif: 8 lei – bilet intreg, 2 lei – bilet studenti si elevi, 4 lei – bilet pensionari
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi prezinta miercuri, 28 martie, ora 18:00, un eveniment special, care marcheaza simbolic aniversarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, in contextul mai amplu al sarbatoririi centenarului Marii Uniri: conferinţa „Unirea Basarabiei cu Romania: 100 de ani dupa”, susţinuta de prof. dr. Sergiu Musteata.
Conferinta va fi precedata de un webinar cu aceeasi tema, ce va avea loc in dimineata zilei de 28 martie, incepand cu ora 11:00. Webinarul realizat de muzeu in parteneriat cu ESRI Romania este o premiera in privinta conferintelor muzeale din Romania si va putea fi accesat folosind link-ul: http://bit.ly/2G1nG0A. in cadrul acestui seminar transmis live, Sergiu Musteaţa va putea fi ascultat online de toţi cei interesaţi.
La 27 martie 1918 Sfatul tarii proclama la Chisinau unirea Basarabiei cu Romania. in cadrul prelegerii, vor fi rememorate evenimentele care au condus la unire si felul in care contextul international, politicienii si interesele marilor puteri au modificat aceste evenimente. De la caderea Uniunii Sovietice in 1991, la relatiile romano-moldoveno-ruse din anii ’90 si pana la manifestarile pro si anti-unioniste din 2018, aproape nici un aspect al evolutiei teritoriului dintre Prut si Nistru nu a putut trece peste evenimentele din 1917-1918.
Doctor in istorie al Universitaţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, decanul Facultaţii de Istorie a Universitaţii „Ion Creanga” din Chisinau, Sergiu Musteaţa este fondator şi preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Istorici din Moldova, autor a 7 monografii şi a peste 200 de articole ştiinţifice şi publicistice in domeniile istoriei, arheologiei şi protecţiei patrimoniului cultural, precum şi editor al mai multor volume de lucrari ştiinţifice şi reviste istorice.
Accesul la webinar se face accesand link-ul urmator: http://bit.ly/2G1nG0A
Accesul la conferinta se face pe baza de inscriere, completand formularul de pe site, la pagina dedicata acestei conferinte.
Pretul biletului la acest eveniment este 8 lei biletul intreg, 4 lei biletul pentru pesionari, 2 lei biletul pentru elevi si studenti.
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) este singura instituţie culturala cu acest specific din Romania si printre putinele din lume. Muzeul detine o colecţie de peste 800 de harţi vechi şi gravuri ce reprezinta in principal regiunile romaneşti dar si tarile Europei si alte continente. MNHCV isi propune sa devina mai mult decat un muzeu, sa fie un loc de intersectie al artelor si un centru pentru studierea si reconsiderarea istoriei si a geografiilor lumii, atat de catre specialisti cat si de catre publicul general.
Esri Romania este membru al Grupului de Companii Esri si promoveaza in Romania politica si solutiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri Romania este o prezenta de necontestat in domeniul GIS, avand o experienta fructuoasa de peste 20 de ani si un numar mare de clienti din toate domeniile, oferind o gama completa de solutii si servicii destinate implementarii sistemelor GIS Enterprise.