Marti, 22 septembrie 2015, orele 18.30, in sala de conferinte „Marian Papahagi” a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, va avea loc conferinta „Octavian Smigelschi, Artistul, Omul si ... Ingerul Pacii” sustinuta de Prof. univ. dr. Nicolae Sabau, Universitatea “Babes–Bolyai” din Cluj-Napoca.
Personalitatea artistica si opera lui Octavian Smigelschi (1866-1912) ocupa un loc deosebit in contextul straduintelor de formare a unei scoli nationale de pictura in Transilvania de la rascrucea veacului al XIX-lea spre secolul XX. Oricare cercetator atent al vietii si creatiei pictorului – intre care, mai apropiati in timp, amintim pe Virgil Vatasianu, Nicolae Sabau si Gheorghe Mandrescu, Cornel Tatai-Balta, Gheorghe Vida, Ioana Savu-Gruita, Alexandru–Constantin Chituta, Iulia Mesea si Negoita Laptoiu cu un medalion consacrat maestrului sibian intr-o galerie de artisti transilvani - descopera, ca o permanenta de o puritate admirabila, constiinta ca nu se poate vietui si nu se poate crea cu adevarat fara a fixa trainic radacinile in mediul cultural autohton. Aceasta constiinta, pe care au subliniat-o la Octavian Smigelschi ctitori de cultura romaneasca precum au fost Nicolae Iorga si Octavian Goga, a constituit insasi nucleul generator al comportamentului spiritual, a acelui feeling uman ranforsat de activitatea artistica remarcabila a pictorului transilvan.
Conferinta sustinuta de profesorul Nicolae Sabau la IRCCU Venetia, cu genericul Octavian Smigelschi, Artistul, Omul si ... „Ingerul Pacii” prezinta o latura inedita a activitatii sale, aceea de beneficiar al bursei teologului Fraknoi la Roma (1909), de explorare a frescei si a mozaicului din bisericile orasului de pe Tibru dar si din Florenta, Ravenna si Venetia. Schitele elaborate in fata operelor vazute, dar si fotografiile facute cu acest prilej i-au servit la definitivarea creatiilor sale de pictura religioasa.
Prof. univ. dr. Nicolae SABAU, este fost sef al Catedrei de Istoria artei in cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a Universitatii „Babes–Bolyai" din Cluj-Napoca. In rastimpul anilor universitari a studiat cursurile generale si cele speciale de istoria Romaniei, istorie universala, istoria artei europene, istoria Bizantului, istoria artei bizantine, paleografie chirilica-romana, paleografie latina, stiinte auxiliare, etc. propuse de o seama dintre ilustrii dascali ai scolii clujene de istorie: Constantin Daicoviciu, Virgil Vatasianu, Kurt Horedt, Francisc Pall, Nicolae Lascu, Mihail Macrea, Stefan Pascu, Mihail Dan si Camil Muresanu.
Evenimentul este organizat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si beneficiaza de sprijinul financiar al Institutului Cultural Roman.
17 Septembrie 2015