marti, 20 februarie 2018, ora 18:00
la conferinta „Cultura, ideologie si politica in Romania de azi”
Gazda evenimentului - Casa Filipescu-Cesianu
Invitat - Andrei Plesu
Moderator: Sorin Antohi - Asociatia Orbis Tertius
Tematica
Dialogul abordeaza frontal interactiunea dintre cultura, ideologie si politica. Invitatul serii, Andrei Plesu, este el insusi o figura proeminenta a acestei interactiuni complexe: protagonist pe multiple scene publice (academica, intelectuala, culturala, civica, diplomatica, politica), “spectator angajat”, raisonneur, martor privilegiat, lider de opinie, personalitate charismatica inconturnabila etc. Va fi o discutie deschisa despre vremuri tulburi.
Cine sunt cei doi speakeri
Andrei Plesu s-a nascut in 1948 la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Arte Plastice, Sectia de Istoria si Teoria Artei. A obtinut doctoratul in Istoria Artei la Universitatea din Bucuresti, cu teza Sentimentul naturii in cultura europeana. Lector universitar (1980–1982) la Academia de Arte Plastice, Bucuresti (cursuri de istorie si critica a artei moderne romanesti). Profesor universitar de filozofie a religiilor, Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucuresti (1991– 1997). Unul dintre discipolii principali ai lui Cosntantin Noica. Este fondator si director al saptamanalului de cultura Dilema (ulterior Dilema veche), fondator si presedinte al Fundatiei Noua Europa, rector fondator al Colegiului Noua Europa (1994-2014). Ministru al Culturii (1990-1991), Ministru al Afacerilor Externe (1997-1999), Consilier Prezidential (circa patru luni, decembrie 2004 - mai 2005). Membru in World Academy of Art and Science si in Académie Internationale de Philosophie de l’Art, dr. phil. honoris causa al Universitatii Albert Ludwig din Freiburg-im-Breisgau si al Universitatii Humboldt din Berlin, Commandeur des Arts et des Lettres, Grand Officier de la Légion d’Honneur.
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducator. A facut studii de Engleza, Franceza (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iasi) si Istorie (EHESS, Paris). A predat mai ales la University of Michigan, Ann Arbor; Universitatea din Bucuresti; Central European University, Budapesta – unde a fost si pro-rector academic, sef de departament, director fondator al Pasts, Inc. Center for Historical Studies; a facut cercetari, intre altele, la institute de studii avansate (Stanford, Berlin, Essen, Viena). A coordonat proiecte si retele de cercetare, colectii de carte; a fost in conducerea unor institutii, organisme profesionale (intre altele, membru in biroul Comitetului International de stiinte Istorice), publicatii, fundatii; a (co)organizat conferinte, seminarii, scoli de vara. A tinut conferinte si comunicari in peste treizeci de tari. A publicat cinci volume de autor (unul la Paris), sase de convorbiri (cu: Adrian Marino, Mihai Sora, Alexandru Zub, Moshe Idel, Virgil Nemoianu, Cioran si Luca Pitu), sapte coordonate (unele in colaborare), sase traduse din franceza si engleza (in colaborare cu Mona Antohi), precum si texte de mai mica intindere.
Despre Idei in Agora
Program dedicat analizei spiritului public, realizat de Muzeul Municipiului Bucuresti in parteneriat cu Asociatia Orbis Tertius / A Treia Lume - care asigura continutul. intalnirile au formate diferite (conferinte, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunand un dialog intre curente, miscari, personalitati, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate in consens, rezonanta, tensiune ori conflict. Intelectualii publici si universitarii, politicienii si oamenii de afaceri, studentii, intregul public educat incearca astfel sa inteleaga impreuna lumea in care traiesc. in singurul mod posibil: prin dezbaterea critica a ideilor.
* Intrarea este 10 lei. in pret este inclusa vizitarea expozitiilor de la Casa Filipescu-Cesianu, in termen de 30 zile.
* Discutiile sunt accesibile si prin live streaming, fiind apoi arhivate si folosite ca punct de plecare pentru publicatii virtuale si tiparite: https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ
* Alte detalii despre acest eveniment, aici: http://muzeulbucurestiului.ro/evenimente.html
URMATORUL EVENIMENT:
Muzeul Municipiului Bucuresti va invita la urmatoarea conferinta
Idei in Agora - “inainte de ’89 era mai bine”. Bazele socio-demografice ale perceptiilor asupra comunismului
care va avea loc, de asemenea, la Casa Filipescu-Cesianu,
marti, 13 martie, intre orele 18:00-19:00.
Catalin Augustin Stoica va fi in dialog cu Sorin Antohi.