inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Conditiile donatiei sunt ignorate

0 Comentarii
La 30 august 1967, sotia marelui muzician George Enescu, Maria George Enescu, in calitate de donatoare, scria: "Donez irevocabil, liber de orice sarcina, Muzeului "George Enescu" din Bucuresti imobilul proprietatea mea, format din trei corpuri de cladiri, cu tot terenul aferent, inclusiv curtea, situat in Bucuresti, raionul 30 Decembrie, Calea Victoriei nr. 141".

Astazi, muzeul mai dispune doar de trei incaperi. Muzeul sa nu fie impiedicat in continuarea menirii sale! Actul de donatie al sotiei lui George Enescu, perfect legal, este cat se poate de limpede: "Imobilul mentionat mai sus il donez in urmatoarele conditii: 1. Muzeul "George Enescu", ce poarta numele marelui disparut si care prin activitatea ce depune ii cinsteste memoria si numele, sa nu fie impiedicat niciodata si de nimeni in continuarea menirei sale si sa ramana in permanenta sub tutela exclusiva a Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta. 2. Domnul Romeo Draghici si sotia sa sa aiba in permanenta si total dreptul de a locui in imobilul alaturat muzeului astfel cum dansii locuiesc in prezent. Nerespectarea totala sau partiala a uneia din clauzele aratate mai sus atrage de la sine revocarea imediata si fara vreo formalitate a acestei transmisiuni de drepturi ce face obiectul prezentului act".


La Portile Orientului Mateiu Caragiale, care, ca si ilustrul sau tata, cunostea perfect naravurile de pe malurile Dambovitei, si-a ales ca motto pentru romanul "Craii de Curtea Veche" un text dintr-o pledoarie rostita la Bucuresti de Raymond Poincare, avocat si om politic francez, presedinte al Republicii Franceze: "Que voulez-vous, nous sommes ici aux portes de l'Orient, o tout est pris ' la legere...", pe romaneste: "Ce vreti, suntem aici la portile Orientului, unde totul se infatiseaza mai putin grav..." In principiu, un act de donatie este un act caritabil si se presupune ca e batut in cuie. La noi, la romani, nu e nici pe departe ca la neamurile normale. Am mai semnalat in ziarul nostru si alte cazuri cand conditiile donatiilor nu au fost respectate. In acest sens, s-ar putea ca nici un cetatean sa nu mai aiba chef sa mai faca vreo donatie catre statul roman, care nu pare a fi ceva serios, cu a carui promisiune ferma sa pleci in lumea de dincolo.

Astfel, in 1990 s-a semnat o Conventie cu Ministerul Culturii si Cultelor, prin care Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR) obtinea drept de folosinta pe termen de 30 de ani. Indiferent sub ce pretext s-a semnat aceasta conventie, actul de donatie a fost incalcat! E de la sine inteles ca acest gest nu ar fi fost pe placul lui George Enescu si al sotiei sale. Si nu sa zici ca UCMR s-a mutumit cu cateva incaperi, ci s-a lacomit la 90% din spatiu, din care a subinchiriat din belsug unor firme private care nu au nici o legatura cu muzica. Poate doar cu o doina de paguba, care incepe astfel: "Foaie verde de dai n-ai,/ Ia nu da, sa vezi cum ai!" Carciumi, beton si porti inchise Asa, pe nestiute, un corp intreg din spatele cladirii principale s-a transformat in restaurantul "La taifas", desi Legea Concesionarii Monumentelor Istorice, caci si palatul e monument, impiedica astfel de... ciudatenii. Actualmente, se pare ca in subsolul palatului se amenajeaza un bar. Nu era mai buna o discoteca, mai pe aproape de obiectivele profesionale ale UCMR? Oricum, n-ar fi exclus ca si in restaurant, si in bar sa fie difuzate manele. In parcul palatului s-au taiat arbori si s-a betonat intens, facandu-se o parcare. Si, ca si cum n-ar trebui sa fie o institutie culturala, slujbasi ai UCMR inchid portile palatului sambata si duminica, impiedicand accesul publicului in Muzeul "George Enescu", care, de altfel, in acele doua zile este deschis. Si totusi, dl Adrian Iorgulescu, fost presedinte al UCMR si actualul ministru al Culturii si Cultelor, nu e multumit cu 90% din spatiu, ci vrea 100%, cu muzeu cu tot! Muzeul "George Enescu" s-a numarat printre multe alte institutii culturale descentralizate acum patru ani si a trecut sub tutela Primariei Municipiului Bucuresti si a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Dl Iorgulescu l-a re-centralizat la 1 aprilie - nu e nici o pacaleala! - a.c., trecandu-l in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), intrand in conflict deschis cu directoarea muzeului, pianista Ilinca Dumitrescu, de la care am si notat informatiile de mai sus. "Un plan diabolic" Din spusele dnei Ilinca Dumitrescu s-ar intelege ca problema Muzeului "George Enescu" a izvorat de la incalcarea clauzelor actului de donatie la sicane la adresa dansei din partea ministrului si a ministerului cu pricina. Astfel, imediat dupa "recentralizare", in muzeu a venit o comisie, scormonind peste tot, culegand declaratii de la angajati si lasand in urma o atmosfera de panica. Si, ca sa nu se joace nimeni cu noul stapan, salariile nu s-au mai dat inainte de Pasti, cum trebuia, ci dupa, fara nici o explicatie.

Apoi, dna Ilinca Dumitrescu a trebuit sa se prezinte la un interviu, cu un contract de management, fara insa ca data examenului sa fie anuntata prin Internet, cum se procedeaza legal. Fiind in concediu medical, directoarea muzeului nu s-a putut prezenta in fata comisiei conduse de muzicologul Gheorghe Firca, sotul dnei Clemansa Firca, de aceeasi specialitate, care fusese directoare inainte de dna Ilinca Dumitrescu. Se leaga firele, nu-i asa? Data examenului fusese anuntata prin telefon! "E un plan diabolic, am fost incoltita din toate partile!", exclama cunoscuta pianista. Cu toate ca dna Dumitrescu nu s-a prezentat, comisia a decis ca proiectul nu e bun. Directoarea a inaintat o contestatie la MCC, cerand o alta comisie, dar raspunsul dlui ministru a fost sec: "Contestatia nu a fost aprobata". MCC: Muzeul are spatii in plus fata de 1957 In legatura cu situatia de la Muzeul "George Enescu", am primit la redactie o declaratie a MCC, care suna astfel: "Situatia de fapt privind Muzeul National "George Enescu" din Bucuresti este una extrem de clara, indiferent ca se doreste complicarea si distorsionarea realitatii prin anumite declaratii de presa facute de pianista Ilinca Dumitrescu, directoarea institutiei. Odata cu incetarea din viata a lui George Enescu, s-a hotarat redarea Palatului Cantacuzino in folosinta pentru muzica, evacuandu-se Institutul Romano-Rus. S-a decis de catre Guvern ca in acest imobil sa se infiinteze un muzeu care sa poarte numele lui George Enescu, dar si sa se instaleze Uniunea Compozitorilor, care avea sediul atunci in Piata Amzei. Au fost necesare ample amenajari si reparatii suportate de Uniune din banii compozitorilor. In consecinta, o aripa a fost destinata Muzeului iar alta Uniunii, Aula revenind acesteia din urma pentru cenacluri si auditii.


Maria Cantacuzino Enescu a semnat la 23 aprilie 1957 un contract de inchiriere cu Uniunea Compozitorilor, ceea ce atesta de facto situatia creata. Cele doua institutii au coexistat cu Muzeul pana la cutremurul din 1977, cand cladirea a fost peste noapte evacuata pe motiv ca este grav avariata. UCMR s-a mutat la Ateneul Roman, in timp ce Muzeul "George Enescu" a fost pur si simplu desfiintat. In 1990, s-a semnat o Conventie cu Ministerul Culturii si Cultelor prin care breasla compozitorilor si a muzicologilor obtinea drept de folosinta pe termen de 30 de ani, in schimbul alocarii resurselor financiare necesare consolidarii si repararii cladirii grav deteriorate in anii in care a ramas neutilizata. UCMR a cheltuit sume considerabile pentru restaurarea palatului si a intreprins demersuri pentru redeschiderea Muzeului si Casei Memoriale "George Enescu". T

ot in 1990, UCMR este autorizata prin Ordin al ministrului Culturii si Cultelor sa administreze spatiile Muzeului "George Enescu". S-a mai afirmat in presa ca spatiile destinate "Muzeului Enescu" s-au imputinat. Este fals, o simpla comparatie intre situatia din 1957, de la semnarea donatiei, si cea din 2006 arata ca, dimpotriva, acum Muzeul "Enescu" beneficiaza de spatii suplimentare". Oana Orlea ii scrie presedintelui Traian Basescu Cea mai indreptatita a se pronunta asupra situatiei semnalate mai sus este, fara indoiala, mostenitoarea directa a Mariei George Enescu, care i-a trimis, din Franta, o scrisoare deschisa domnului Traian Basescu: "Domnule Presedinte al Republicii, Nu mi-as permite sa va rapesc din timpul pe care il consacrati treburilor tarii daca ar fi vorba de o problema personala si nu, dupa cum mi se pare, de una care priveste prestigiul Romaniei. Am aflat din presa romana schimbarea de destinatie a Palatului Cantacuzino, donat in 1967 de catre bunica mea, Maria Cantacuzino Enescu, Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta, echivalentul de atunci al Ministerului Culturii, sub conditia ca aceasta sa adaposteasca Muzeul "George Enescu" si ca intreaga activitate ce se va desfasura in interiorul lui sa cinsteasca memoria lui George Enescu. In textul acestei donatii nicaieri nu se pomeneste de inchirierea lui in scopuri lucrative, fapt ce pare astazi implinit, incalcandu-se astfel dorinta donatoarei, ca sa nu mai vorbim de legalitate... Sa zicem ca nu ne-ar pasa de dorinta donatoarei, dar oare nici de cinstirea lui George Enescu? Cinstire de care se face mare caz indeobste, cu surle si trambite, cand pica bine pentru impaunarea fata de strainatate. Este oare normal ca amintirii marelui compozitor roman, ale carui ramasite au fost atat de des si insistent cerute de autoritatile romane pentru aducerea lor in tara, sa i se acorde, ca o pomana, un spatiu redus alaturi de firme de tot soiul care nu au nimic de-a face cu cultura, cand pastrarea, in totalitatea lui, a cadrului arhitectural impozant al Palatului Cantacuzino ar putea arata Europei intregi cum isi cinsteste Romania artistii de renume mondial? Tin sa subliniez ca eu nu am absolut nici un interes in pastrarea sau nepastrarea Muzeului "George Enescu" in Palatul Cantacuzino. Nici eu si nici un alt membru al familiei Cantacuzino, din oricare bransa sau tara ar veni, nu am avea vreodata drepturi asupra lui. Cu sau fara palat, faima bunicului meu George Enescu va continua oricum sa creasca, iar cea a Cantacuzinilor, care au stiut sa-si poarte cu onoare numele, va ramane nestirbita. Se petrece insa un lucru regretabil pentru imaginea Romaniei in lume: ceea ce nu a distrus comunismul in patru decenii distruge, cat ai bate din palme, sub obladuirea domnului ministru Adrian Iorgulescu, liberalismul post-comunist. Pacat. Sperand ca veti intelege cu exactitate motivatia care m-a impins sa va adresez aceasta scrisoare si, de asemenea, ca va fi posibila luarea unor masuri care sa opreasca distrugerea mai sus pomenita, va rog sa credeti, Domnule Presedinte al Republicii, in inalta mea consideratie. Maria Ioana Cantacuzino". Ce-ar mai fi de adaugat?Un articol de Adrian Bucurescu
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

 Engolpionul de la Dinogetia Exponatul lunii aprilie la Muzeul National de Istorie a Romaniei
"Engolpionul de la Dinogetia" - Exponatul lunii aprilie la Muzeul National de Istorie a Romaniei

Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta continuarea seriei de evenimente reunite sub genericul "Exponatul Lunii", dorind astfel sa readuca in atentia publicului o serie de bunuri ...

Zilele Filmului Israelian in Capitala

In perioada 29 martie-2 aprilie, se desfasoara la Bucuresti manifestarea “Zilele Filmului Israelian", gazduita in cele doua sali ale Cinematecii Romane, Union si Eforie. Publicul va avea ...

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri la MTR

12 - 14 septembrie, între 10:00 şi 18:00 Ce se întîmplă la MŢR de Ziua Crucii: ca în anii trecuţi se prăznuieşte cu meşteri, iconari, cruceri şi artişti. ...

Scoala dauneaza grav creativitatii?

Asociatia PERSONA, Teatrul ACT, ARCUB si BANCA ITALO-ROMENA organizeaza luni, 22 mai, ora 11,00 o intalnire-dezbatere organizata in intampinarea spectacolului OLEANNA de David Mamet, ...

Diamantul Beau Sancy, scos la licitatie la Geneva

Diamantul Beau Sancy, care a ornat coroana purtata de Maria de Medici pe 13 mai 1610, data la care a fost incoronata regina a Frantei, va fi scos la licitatie pe 15 mai, la Geneva. Potrivit AFP, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline