Fiecare dintre cele 60 de unităţi de învăţământ a primit placheta "Şcoala europeană 2007" şi un premiu în valoare de 4.500 de lei care va fi utilizat pentru dotări.
Decizia privind bunurile care vor fi achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi şcolare.
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) va repartiza sumele inspectoratelor şcolare judeţene care, la rândul lor, au obligaţia să le repartizeze unităţilor de învăţământ.
Competiţia pentru obţinerea certificatului de şcoală europeană se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost implicate în activităţi sau proiecte de cooperare europeană.
Activităţile pot avea în vedere fie instituţia în ansamblu, fie personalul didactic sau elevii, individual sau în echipe. Odată obţinut certificatul, acesta este valabil timp de trei ani, după care şcoala trebuie să concureze din nou pentru a reintra în posesia lui.
Evaluarea şcolilor s-a realizat în funcţie de coerenţa activităţilor de cooperare europeană cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor de cooperare europeană în programul curent al şcolii, varietatea grupurilor de vârstă implicate în activităţi, continuitate şi constanţă în activităţi, strategie şi modalităţi de evaluare, calitatea parteneriatelor stabilite.
La ediţia din acest an s-au înscris 159 de unităţi de învăţământ din întreaga ţară.
Competiţia pentru obţinerea certificatului "Şcoala europeană" a fost lansată în 2004 şi este deschisă tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar.
"Sunteţi primii 60 cei mai buni, care trebuie să-i ghidaţi pe ceilalţi, explicându-le ce înseamnă o şcoală europeană", a declarat, cu ocazia premierii, ministrul Cristian Adomniţei.
Reprezentantul Comisiei Europene în România, John Barker, a afirmat că a vizitat foarte multe şcoli şi licee şi a fost impresionat de calitatea informaţiei referitoare la Europa, declarându-se mulţumit de faptul că România pune mare accent pe educaţie.