Concursul este deschis violoniştilor cetăţeni români cu vârsta cuprinsă între 25 de ani (împliniţi la 1 septembrie) şi 35 de ani. "Stradivariusul este precum un cec în alb acordat instrumentistului. Ea are un cert efect de propulsare şi de lansare a unui nume", a spus ministrul. El a menţionat că violonistul trebuie să fie tânăr, deoarece între 25-35 de ani un interpret atinge maximum de valoare. "După o vârstă, un instrumentist nu mai face faţă tehnic", a spus Iorgulescu. Comisia de concurs va fi alcătuită din violonişti de prestigiu, personalităţi ale vieţii muzicale internaţionale, membri ai juriului Concursului Internaţional ''George Enescu'' - secţiunea vioară.
Candidatului desemnat câştigător i se va încredinţa vioara Stradivarius Elder 1702 pentru o perioadă de cinci ani, în baza unui contract care va fi încheiat în termen de 60 de zile lucrătoare de la data semnării procesului-verbal de consemnare a rezultatului de către membrii comisiei de concurs. Câştigătorul concursului se obligă să respecte reglementările legale referitoare la protejarea patrimoniului naţional mobil şi la exportul bunurilor culturale mobile. Vioara Stradivarius Elder 1702 va fi asigurată prin grija proprietarului, statul român, la o firmă de prestigiu din ţară sau străinătate, a precizat Adrian Iorgulescu. Ministrul a menţionat că specialişti ai Băncii Naţionale a României (BNR) vor face o evaluare a instrumentului, dat fiind faptul că, în 1956, statul român a cumpărat-o la un preţ de 70.000 de franci elveţieni.
Secretariatul concursului va fi asigurat de ARTEXIM, instituţie publică din subordinea MCC. Dosarele candidaţilor vor fi depuse până la data de 20 august, la sediul ARTEXIM, şi vor conţine un curriculum vitae , două sau mai multe recomandări venite din partea unor personalităţi ale vieţii muzicale din ţară şi din străinătate, cópii ale premiilor importante obţinute la concursuri internaţionale de prestigiu, înregistrări realizate cu case de discuri recunoscute. Repertoriul de concurs va cuprinde următoarele categorii de lucrări: J. S. Bach : partitele şi sonatele pentru vioară solo; N. Paganini : capricii pentru vioară solo; G. Enescu : sonatele a II-a şi a III-a pentru pian şi vioară; W.A. Mozart: concertele nr. 3, 4, 5 pentru vioară şi orchestră;. Unul dintre concertele pentru vioară şi orchestră de L.v. Beethoven, F. Mendelssohn Bartholdy, J. Brahms, P.I. Ceaikovski, J. Sibelius. Decizia comisiei de concurs este definitivă. La expirarea perioadei de cinci ani, menţionate în contract, MCC va organiza un alt concurs, la care câştigătorul prezentului concurs se va putea prezenta, în cazul în care întruneşte condiţiile de participare. Răspunzând unei întrebări referitoare la soarta viorii Guarnierii, Adrian Iorgulescu a declarat că aceasta se află la Muzeul Naţional ''George Enescu'', fiind evaluată la două milioane de euro. Iorgulescu a menţionat însă că evaluarea a fost făcută cu concursul conducerii muzeului, MCC nefiind implicat în acest demers. Ministrul a precizat, de asemenea, că şi pentru această vioară va fi organizat un concurs, la care violonistul Gabriel Croitoru şi-a anunţat intenţia de a participa. Croitoru a câştigat un concurs pentru încredinţarea viorii Stradivarius, în urmă cu opt ani, dar, potrivit ministrului culturii, în prezent nu mai este interesat de acest instrument. Fundaţia Internaţională "Ion Voicu", împreună cu MCC, a organizat, în anul 1999, un concurs pentru ca vioara să fie dată spre folosinţă unui tânăr violonist, competiţie câştigată atunci de violonistul Gabriel Croitoru. Comisia, formată atunci din celebrul violonist şi dirijor lord Yehudi Menuhin, în calitate de preşedinte, Ion Caramitru, ministrul culturii de atunci, şi Mădălin Voicu, din partea Fundaţiei ''Ion Voicu'', l-a audiat la Palatul Cantacuzino - Muzeul Naţional ''George Enescu'' pe Gabriel Croitoru, declarându-l câştigător.