INSTITUTUL POLONEZ DIN BUCURESTI
va invita la CONCERT:
CONCERTE DE MUZICA DE CAMERA
16.02., ora 17.00 - Sinaia, Muzeul National Peles (str. Pelesului nr. 2)
17.02., ora 18.00 - Brasov, Centrul Cultural Reduta (str. Apollonia Hirscher nr. 8)
19.02., ora 18.00 - Chisinau, Sala cu Orga (bd. Stefan cel Mare si Sfant nr. 81)
Institutul Polonez din Bucuresti deschide seria manifestarilor muzicale pe care le organizeaza in acest an prin concertele de muzica de camera sustinute de ansamblul "Varsovia Piano Trio", compus din:
Ewa Skardowska-Kiljan - pian
Adam Zarzycki - vioara
Piotr Hausenplas - violoncel
Infiintat in 2002 de absolventi ai Academiei de Muzica "Fryderyk Chopin" din Varsovia, ansamblul s-a impus printr-un repertoriu cameral bogat, care include cu precadere piese ale unor compozitori polonezi si slavi, in general. Artistii au sustinut numeroase concerte in tara si au evoluat, de asemenea, in strainatate (Franta, Slovenia si Turcia). In 2006 au realizat un CD (Casa de discuri DUX) cu lucrari ale unor compozitori polonezi.
Ewa Skardowska-Kiljan este una dintre cele mai reprezentative pianiste ale tinerei generatii. In prezent activeaza in cadrul Academiei de Muzica "Fryderyk Chopin" din Varsovia. Este absolventa a aceleiasi Academii, unde a studiat la clasa prof. Bronislaw Kawalla si Jan Ekier, si muzica de camers, la clasa prof. Maja Nosowska. S-a specializat ulterior la Peabody Conservatory of Music in Baltimore (USA), urmand cursurile post-universitare (PostGraduate Diploma Programme) conduse de Ellen Mack.
Succesele repurtate includ participarea la prestigioase festivaluri muzicale nationale (Toamna Varsoviana, Festivalul Radio-ului Polonez, Festivalurile Saxofonului din Suwalki), cat si internationale (Festivalul Tinerelor Talente - Moulin, Franta). Desfasoara o bogata activitate concertistica in Polonia, SUA, Franta, Italia, Germania, Slovenia si Turcia. Pianista e evoluat nu doar alaturi de numerosi artisti polonezi, ci si alaturi de profesori de renume, dintre care amintim saxofonistii Claude Delangle (Conservatoire Superieur de Paris), Jean Pennings (Conservatory in Tilburg-Olanda), David Pituch (Conservatory of Music-Texas, SUA), sau cantaretul Rodney Miller (University of Nebraska, SUA). Ca solist, Ewa Skardowska este laureata a concursurilor nationale de pian de la Katowice si Szczecin. In ultimii ani a acompaniat numerosi artisti instrumentisti si vocali in cadrul unor concursuri din Polonia si din strainatate, precum si al unor cursuri de maiestrie. Are inregistrari (cu lucrari de Szymanowski, Ravel, Prokofiev, Chopin, Schumann, McDowell) la Casa de discuri DUX, la Radio-ul si Televiziunea Poloneze precum si la Radio Opole. Atrasa si de jurnalism, scrie pentru reviste precum "Twoja Muza" si "HiFi i Muzyka".
Adam Zarzycki - violonist al carui nume este de multi ani legat de cel al
renumitei orchestre "Sinfonia Varsovia". Absolvent al Academiei varsoviene
de Muzica "Fryderyk Chopin", la clasa de vioara a prof. Zenon Bakowski.
Timp de zece ani (1985-95) a condus "Noul Trio Varsovia", pe atunci una
dintre putinele formatii camerale poloneze, care si-a dobandit faima in
tara si in strainatate, remarcandu-se printr-o bogata si apreciata activitate concertistica. In perioada respectiva, Adam Zarzycki si-a perfectionat stilul interpretativ, evoluand alaturi de muzicieni de renume, precum cei de la "Beaux Arts Trio" sau "Trio di Trieste" si
participand la numeroase festivaluri si concursuri. "Noul Varsovia Trio" a ajuns in finala concursurilor internationale de muzica de camera de la Osaka (Japonia), Mulhouse (Franta) si Lodz (Polonia); are inregistrari la Radio-ul si Televiziunea Poloneze, ca si la BBC, ZDF si RAI. In calitate de solist, precum si de membru al trio-ului, in duo cu diversi pianisti si in cadrul orchestrelor, Adam Zarzycki a concertat in peste 25 de tari ale
lumii. Pe langa harul artistic cu care este inzestrat, Adam Zarzycki se remarca si prin capacitatea organizatorica, in calitate de concert-maestru si manager al orchestrei de camera "Camerata Academia". Turneele efectuate de orchestra in numeroase orase europene, adesea in colaborare cu parteneri straini, fac obiectul unor excelente cronici din presa muzicala occidentala. Si-a facut un tel din popularizarea muzicii poloneze si a artistilor polonezi.
Piotr Hausenplas - violoncelist, conferentiar univ. la Academia de Muzica "Fryderyk Chopin" din Varsovia. A studiat la clasa prof. Kazimierz Michalik si la cea a prof. Andrzej Zielinski. S-a afirmat intr-un ritm extrem de rapid dupa Concursul national de violoncel de la Poznan (1987), unde a fost distins cu premiul al II-lea. Din 1993, cand a castigat Concursul International de Violoncel de la Hradec-Kralove (Cehia), artistul evolueaza atat ca solist, cat si in cadrul unor formatii camerale, sustinand un mare numar de concerte. In calitate de solist, Piotr Hausenplas colaboreaza cu orchestre din Polonia ("Concerto Avenna" si "Camerata Academia"), dar si din strainatate (de ex. Filarmonica
"Janacek" din Ostrava), precum si cu alte ansambluri de muzica de camera, cum ar fi renumitul cvartet polonez "Camerata". A realizat numeroase inregistrari de piese solistice pentru Radio-ul si Televiziunea din Polonia (Concertul pentru violoncel de Playel, printre altele). Pe langa activitatea concertistica, desfasoara si o sustinuta activitate pedagogica
la Academia de Muzica din Varsovia si conduce cursuri de maiestrie in numeroase centre din Polonia. Are o colaborare constanta cu Orchestra Operei Nationale din Varsovia, in cadrul careia este solist si, totodata, seful partidei de violoncel.
Concertele sustinute de "Varsovia Piano Trio" vor avea urmatorul program:
Andrzej Panufnik - Trio pentru vioara, violoncel si pian (1934)
Fryderyk Chopin - Trio in sol minor pentru vioara, violoncel si pian(1829)
I. Allegro con fuoco
II. Sherzo. Con moto ma non troppo
III. Adagio sostenuto
IV. Finale. Allegretto
Bernard Chmielarz - Trio pentru pian, vioara si violoncel (2002)
Maestoso. Tangioso
A la valse
Scherzando
INSTITUTUL POLONEZ
str. Alexandru Constantinescu 46-48, ap. 1, 011474 Bucuresti
tel. 00 40 21 224 45 56; fax. 00 40 21 224 56 93
www.culturapoloneza.ro