Ambasada Elvetiei la Bucuresti in colaborare cu Formațiile Muzicale Radio organizeaza un concert extraordinar la Sala Radio, dedicat incheierii evenimentelor prilejuite de aniversarea a 100 de ani de relatii diplomatice dintre Elvetia si Romania.
Concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 27 aprilie 2012, ora 19.00 il va avea ca invitat pe dirijorul elvetian Nicolas Farine, care este in prezent profesor de pian, dirijat si cor la Conservatorul din Neuchatel, profesor de canto la Conservatorul Superior din Geneva si pianist al Nouvel Ensemble Contemporain si al Helvet Quartet. Solistii concertului de vineri sunt doi cunoscuti muzicieni romani: violonistul Gabriel Croitoru si violoncelistul Marin Cazacu.
Programul va cuprinde Dublul concert pentru vioara, violoncel si orchestra, op. 102 de J. Brahms, Rugby, Pastorale d’été si Pacific 231 de A. Honegger si Poemul simfonic Till Eulenspiegel, op. 28 de R. Strauss.
Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Salii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe eventim.ro.
Cu un parcurs muzical ce a inceput cu studiul pianului si al trompetei, Nicolas Farine avea sa mai studieze dirijat de orchestra, muzicologie, acompaniament, concluzionandu-si formarea muzicala cu un masterat si studii doctorale. Pasionat de arta dirijorala, a studiat in Canada, Statele Unite ale Americii si Austria cu Otto-Werner Müller, Charles Bruck si Salvador Mas Conde. Activitatea sa dirijorala cuprinde concerte sustinute alaturi de Orchestra Filarmonica Sczeczin din Polonia, Ansamblul Simfonic Neuchatel, Orchestrele Filarmonice din Plovdiv si Lviv, Orchestra Conservatorului Superior din Geneva. A participat la festivalurile MusicFest din Kiev, Contrasts din Lviv si Jardins Musicaux. Desi a dirijat multa muzica simfonica, Nicolas Farine abordeaza si titluri din repertoriul de opera: Orfeu si Euridice de Gluck, Faust de Gounod, La finta semplice, Bastien si Bastienne de Mozart, Die Weisse Rose de Zimmerman, Acis si Galateea de Händel, Dido si Aeneas, Regele Arthur de Purcell. A realizat premierele operelor Gulliver, Morceaux de Nuit de Cattin. Nicolas Farine a colaborat cu regizorii Stephan Grögler, Gino Zampieri, Robert Bouvier, François Racine, Cédric Dubois, iar alaturi de compozitorul François Cattin este director artistic si fondator al Jeune Opéra Compagnie.
Gabriel Croitoru are o activitate solistica ce insumeaza mai bine de 1.000 de concerte sustinute atat in tara cat si in strainatate, alaturi de cunoscute ansambluri orchestrale: London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra. Gabriel Croitoru a sustinut numeroase recitaluri in Franta, Spania, Germania, China, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, fosta URSS, Ungaria, precum si in Romania. Actualmente este solist concertist al Filarmonicii P. Constantinescu din Ploiesti si este membru (vioara I) al cvartetului de Stat Transilvan, al Filarmonicii din Cluj-Napoca. De asemenea desfasoara o prodigioasa activitate didactica fiind profesor la Universitatea de Muzica din Bucuresti. in anul 2006 a obtinut titlul de doctor in muzica, cu tema "Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativa si fantezie componistica", avand ca indrumator pe prof. Octavian Lazar Cosma. Discografia sa cuprinde numeroase CD-uri dintre care amintim Integrala lucrarilor pentru vioara si orchestra de Pablo Sarasate, ce constituie si o premiera mondiala. Gabriel Croitoru canta pe o vioara Giuseppe Guarneri, datata 1730.
Marin Cazacu este solist concertist al Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti din anul 1983, sustinand totodata numeroase concerte in Europa, Asia si Statele Unite ale Americii. A colaborat cu valorosi solisti si dirijori: Ghenadi Rojdestvensky, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Jean Perisson, Lu Jia, Emil Simon, Misha Katz, Valentin Gheorghiu, stefan Gheorghiu, Mihaela Martin, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov, Victor Tretiakov, Jeremy Menuhin, Adelina Oprean, Steluta Radu, Ion Ivan Roncea, Aurelian Octav Popa, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu. De-a lungul timpului a fost distins cu numeroase premii si distinctii precum: "Medaille d’argent" si premiul "Villa Lobos", Premiul I la Markneukirchen, Premiul al II-lea la Concursul "J. S. Bach" (Leipzig) si Premiul I la Bologna. De asemenea a mai fost distins cu Premiul Criticilor si Muzicologilor in 1980 si 2004, Premiul pentru Performanta in solistica, oferit de revista "Actualitatea muzicala" (2001), Premiul aniversar al canalului de Radio Muzical (2001), Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler (2004). A concertat alaturi de prestigioase ansambluri precum: Radio Berlin, Radio Leipzig, Radio Bratislava, Radio Sofia, Radio Madrid, Radio Ljubljana, Filarmonica din Seoul, Orchestra Internazionale d'Italia, Filarmonica din Moscova, Orchestra Nationala a Ucrainei, Filarmonica Istanbul, Orchestra Simfonica din Osaka, Orchestra Simfonica Italiana, Filarmonica "G. Enescu", Orchestra Nationala Radio. Marin Cazacu este invitat sa participe si in cadrul unor Festivaluri organizate in Bucuresti, Berlin, München, Venetia, Macao, Singapore, Milano, Mateus (Portugalia), Osaka, Tokyo, Seoul, Hong Kong, Bratislava. Este director artistic al Festivalului international "Enescu si muzica lumii", iar pentru organizarea acestui Festival si a infiintarii primei Orchestre Nationale de Tineret a primit Premiul VIP si premiul revistei "Actualitatea muzicala" pentru "Proiectul anului". Din anul 1992, Marin Cazacu preda violoncelul la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, obtinand in anul 2006 titlul de Doctor in muzica.
Aprilie 2012