Ambasada Frantei si Institutul Cultural Francez au dat tonul evenimentului
Dupa mai bine de patru secole, manuscrisul muzical Codex Caioni va fi interpretat cu public in Capitala Culturala Europeana. Premiera absoluta de duminica seara a spectacolului Codex Caioni, muzica baroca din Transilvania la rascrucea dintre Europa si Orient va pune in valoare excelenta si originalitatea muzicii baroce romanesti. Atmosfera secolului al XVII-lea in Transilvania va fi reinviata sub forma unei nunti imaginare, cu muzica religioasa si laica, baroca si tiganeasca, cu dansuri populare si de curte.
Culegerea muzicala, recunoscuta acum sub numele de Codex Caioni, a fost alcatuita in secolul al XVII-lea de catre un calugar franciscan de origine romana, care, in aproape treizeci de ani, a transcris pentru sine toate muzicile si dansurile auzite. Ani si ani a ramas ingropata in zidurile unei manastiri din Transilvania, fiind descoperita abia in 1988.
Culegerea a primit numele autorului ei Johannes Caioni, sau Ion Caianu, ori Kjoni Jnos (1629-1687), primul autor de muzica culta din Transilvania. Cea mai importanta dintre operele sale este chiar Codex Caioni, care se pare ca a fost primita de la profesorul lui, Mtys Seregly, ca premiu pentru buna invatatura. Autorul original incepuse deja sa scrie Codexul, iar Caioni l-a continuat. Cu timpul, au contribuit si alti autori.
Codex Caioni cuprinde partituri de muzica sacra si profana, savanta si populara, dansuri cunoscute in Transilvania secolului al XVII-lea. Muzicologii romani si maghiari au muncit, timp de citeva luni, la reconstituirea partiturilor din Codex Caioni, asa ca cele mai multe dintre lucrarile alese pentru spectacolul de duminica n-au mai fost niciodata interpretate in public. Doua volume (facsimil si transcrieri) ale Codex Caion se gasesc la Biblioteca Judeteana Mures si se numara printre cele mai solicitate carti.
Initiativa evenimentului din Capitala Culturala Europeana apartine Ambasadei Frantei la Bucuresti si Institutului Cultural Francez. Spectacolul va fi sustinut de muzicieni ai ansamblurilor XVIII-21 si Le Baroque nomade, alaturi de dansatori: Jean-Christophe Frisch - conducere muzicala, Cyrille Gerstenhaber - soprana, Sbastien Obrecht - tenor, Adriana Epstein - mezzo, Jean-Luc Ho - clavecin, orga, Ion Dimieru - bariton, Pierre Rigopoulos - percutie, Rmi Cassaigne - thorbe, Emmanuelle Guigues - viola da gamba, Mihail Ghiga, Kovacs Laszlo - vioara, Adorjan Csaba - alto, Lazar Zsombor - violoncel, Endre si Imola Virag - dans. Spectacolul muzical franco-roman va fi prezentat si la Cluj, si Bucuresti, iar anul viitor va ajunge in Franta.
Violonista Julia Fischer a luat Premiul Gramophone. Detalii pe www.cotidianul.ro/select