Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București și Muzeul Național de Artă al României
Prezinta
JOI, 17 MAI LA ORELE 12.00 ÎN HOLUL INSTITUTULUI FRANCEZ
conferința de presă organizată cu ocazia deschiderii
SEZONULUI DE MUZICĂ VECHE - Muzică la Muzeu
Dezvăluirea unei alte lumi a muzicii, a unor compozitori și a unor maniere de interpretare, iată scopul acestei prime Stagiuni de Muzică Veche, inițiată în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României care va fi și gazda acestei manifestări. Această promenadă muzicală, unică în felul ei, de la Renaștere la Baroc, de la Clement Janequin la Henry Purcell, de la Francois Couperin la Antonio Vivaldi, de la bisericile din Transilvania până la castelele de pe Valea Loarei, va reuni, pe tot parcursul anului, cele mai bune ansambluri muzicale franceze, va prilejui creația spectacolului Codex Caioni, muzici și dansuri din Transilvania, precum și prezentarea unui gen muzical încă inedit în România, o comedie-balet.
Aceste întîlniri cu adevarat speciale vor demonstra, prin explorarea trecutului nostru muzical căuia îi dau o noua viață, că aceste muzici ating înca profund sensibilitatea contemporană și că muzicienii care le interpretează sunt adevărați creatori contemporani.
CONCERT DE DESCHIDERE
23 mai 2007, 19h30, Muzeul Național de Artă al României, Sala Auditorium
Ansamblul Doulce Memoire, Dirijor Denis Raisin Dadre
Cântece și dansuri renascentiste
Acest program e o adevarată călătorie muzicală prin intermediul muzicii și dansului din perioada Renașterii franceze, plecând de la domnia lui Ludovic al XII-lea (1462 - 1515) până la cea a regelui Henric al II-lea (1519 - 1559). Muzica și cântecele compuse de cei mai mari maeștri ai Renașterii franceze sunt însoțite de multă grație, savoare și haz.
Interpretate altadată într-un cadru intim, în frumoasele locuințe ale burgheziei, la curtea regală sau în aer liber, în parcuri, aceste cântece și dansuri ne transpun, pentru o seară, în epoca fericită a Renașterii franceze, pe Valea Loarei cu castelele sale: Chinon, Chenonceau, Chambord
Ansamblul Doulce Memoire
Creat în 1990 de Denis Raisin Dadre, Doulce Memoire este în momentul de fașă, unul din primele ansambluri de muzică renascentistă recunoscute pe plan internațional. Adevarat laborator muzical, Doulce Memoire ne-a schimbat pentru totdeauna percepția asupra muzicii Renașterii, dând la o parte orice înfloritură decorativă și punând în evidență adevarata modernitate a muzicii din epoca respectivă prin interpretarea unor programe profane sau religioase printre care merită a fi amintite Messe de mariage d'Henri IV, cântecele populare napolitane din Viva Napoli, Lecons de Tenebres de Roland de Lassus sau Leonard de Vinci, muzician.
Interpreți: Veronique Bourin, Judith Pacquier, Elsa Frank, Denis Raisin Dadre, Jérémie Papasergio, Pascale Boquet, Bruno Caillat.
Program 2007 :
Ansamblul Doulce Memoire - 23 mai, MNAR, Sala Auditorium
Ansamblul Il Seminario Musicale / Gerard Lesne - 12 iunie, MNAR, Sala Auditorium
Ansamblul XIII-21, baroque nomade - 10 octombrie, MNAR, Sala Auditorium
Academie baroque d'Ambronay - 16 octombrie, Opera Română
Ansamblul Ausonia - 18 noiembrie, MNAR, Sala Auditorium
Tarif întreg : 10 RON
Tarif redus (studenți, pensionari) : 5 RON
Biletele se pot cumpăra la intrare, înaintea concertului și, începînd cu 17 mai, la Institutul Francez din București.
Parteneri principali: BRD Groupe Societe Generale si APANOVA
Alți parteneri strategici ai Ambasadei Franței: Orange, Alcatel si Carrefour
Mai 2007