Marti, 10 mai 2016, de la ora 18:00, la Sala Symposium a Bibliotecii Nationale a Romaniei (Bd. Unirii 22) se va desfasura Volumul 4 al Stagiunii de colectie, un eveniment dedicat creatiei autentice romanesti.
11 partituri de patrimoniu vor fi interpretate de grupul vocal Canticum Bucharest, sub bagheta dirijorului Razvan Rados. Totodata, va putea fi vizitata o expozitie inedita cu cele mai vechi partituri din colectiile Bibliotecii Nationale. Intrarea va fi libera, iar spectatorii din tara pot urmari transmisiunea in direct prin EnjoyTV.ro.
Programul concertului sustinut de Grupul Canticum va cuprinde lucrari vocale de inspiratie traditionala precum Hristos a inviat, Freamat de codru, Du-te dor, Paparuga, Pe Mures si pe Tarnava sau Sarba in caruta, lucrari semnate de compozitori precum Paul Constantinescu, Gavriil Musicescu sau Nicolae Ursu.
Foto: Daniel Angelescu
Expozitia dedicata zilei de 10 mai va cuprinde, pe langa cele 11 partituri interpretate, o selectie a celor mai vechi partituri din colectiile Bibliotecii Nationale. Vor fi expuse, cu acest prilej:
Traiasca regele de Eduard Hübsch, pe versuri de Vasile Alecsandri – Imnul Romaniei in perioada 1866 - 1947
Uvertura nationala de P. C. Spanopol, dedicata Majestatii Sale Regelui Carol I cu ocazia zilei triumfale de 10 mai
Mars National. Primirea eroilor, muzica de George Popescu, cuvintele de Dimitrie Orfanescu. Mars national dedicat cu cel mai profund respect Majestatii Sale Regelui Carol I, invingatorul turcilor si liberator al bulgarilor si pacificatorul Peninsulei balcanice
Lucrari religioase dedicate perioadei dintre Inviere si Inaltare, transcrise din notatia bisericeasca in cea culta (liniara), printre care si cea mai veche partitura corala din colectiile Bibliotecii, datata 1823.
Prezentarile vor fi facute de catre Raluca Bucinschi – cercetator si de catre Diana Gheorghiu – compozitor.
Lucrarile aflate in colectiile Bibliotecii Nationale pot fi consultate oricand in baza unui permis ce poate fi obtinut cu titlu gratuit.
Foto: Mihai Benea
In fata unui public de peste 100 de persoane, la editia precedenta a Stagiunii de colectie au fost prezentate 8 partituri compuse de G. F. Haendel, J. S. Bach, L. van Beethoven, C. Gounod, A. Skrjabin, G. Enescu, T. Rogalski si M. Jora, in interpretarea artistilor Veronica Anusca – soprana, Nicolae Maxim – flaut, Andrei Petrache – pian si Mihai Murariu – pian.
Printre cele mai valoroase partituri expuse s-a numarat valsul Je veux vivre din opera Romeo si Julieta de Gounod, Ex libris din 1868, din colectia personala a maestrului Alfred Alessandrescu, interpretata in seara zilei de 26 aprilie de soprana Veronica Anusca si Mihai Murariu la pian.
Inregistrarea „Volumului 3” al Stagiunii de colectie poate fi urmarita in arhiva EnjoyTV.ro.
Despre Stagiunea de colectie
Stagiunea de colectie pregateste publicului meloman inca doua editii: Volumul 5 (24 mai) si Volumul 6 (7 iunie). Organizate in seri de marti, o data la doua saptamani, in perioada 29 martie – 7 iunie 2016, de la ora 18.00, concertele Stagiunii de colectie vor reinvia pagini valoroase din muzica universala si romaneasca, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonora in istorie. Partiturile alese sunt Editii Princeps ale unor lucrari celebre, versiuni rare si, deopotriva, fac parte din colectiile personale ale marilor muzicieni romani.
Evenimentul este organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR) alaturi de Biblioteca Nationala a Romaniei, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrarile de patrimoniu promovand, in acelasi timp, interpretii valorosi ai noii generatii.
Stagiunea de Colectie este un proiect co-finantat de AFCN si se deruleaza in cadrul programului „Oportunitati la Tine Acasa”, lansat de UCIMR in anul 2009, dedicat tinerilor interpreti exceptionali din domeniul muzicii culte din Romania.
Foto: Daniel Angelescu
Grupul Canticum a debutat pe scena Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti - in primavara anului 2015 - printr-un concert dedicat memoriei compozitorului Paul Constantinescu. Evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit, iar Canticum Bucharest a obtinut inca de la prima sa aparitie aprecierile publicului meloman si ale elitei muzicale bucurestene. Cei douazeci de tineri muzicieni, alaturi de dirijorul Razvan Rados, isi propun sa contribuie la promovarea genului coral in randul publicului tanar, prin abordarea unui repertoriu inspirat din muzicile religioase, traditionale, folclorice, jazz, gospel, pop etc.
Dirijorul Razvan Rados s-a nascut in Tinutul Padurenilor – Hunedoara, in 3 aprilie 1990. A fondat si condus diverse formatii corale din Romania, colaborand permanent cu coruri de amatori sau profesionisti dintre care amintim Corul Vosglas – Deva, [dirijor fondator], Corul National de Camera Madrigal – Marin Constantin – Bucuresti, Corul Orfeu – Deva, Corul Anastasis – Deva, Corul Passiones – Bucuresti, Corul Magnus – Bucuresti, [dirijor fondator], Corul de Camera Preludiu – Bucuresti. A primit distinctia „Dirijor de Onoare” din partea Corului Vox Medicalis si este Dirijor Fondator al Corului Regal. Alaturi de Grupul Canticum Bucharest, Razvan Rados isi propune explorarea muzicilor vocale mai putin cunoscute si aducerea acestora in atentia publicului prin conceptii interpretative si scenice inedite.
Raluca Bucinschi, cercetatorul implicat in coordonarea acestui proiect, s-a dedicat in realizarea de expozitii si lucrari de specialitate care au avut in prim-plan compozitori precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten, Richard Strauss, Gerge Gershwin, Archangelo Corelli, Carl Philip Emmanuel Bach, Maurice Ravel sau Johann Strauss.
Diana Gheorghiu, compozitorul care selecteaza interpretii si lucrarile propuse in program, si-a obtinut Doctoratul in muzica sub indrumarea profesorului Octavian Nemescu la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Artist comisionat de British Council, Fundatia Ernst von Siemens, ICR – Institutul Cultural Roman, CNDB – Centrul National al Dansului, UCMR – Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Bürger für Beethoven – Bonn si Editions Musica Ferum – Atena, Diana Gheorghiu este si co-fondatoare a Academiei de vara si Festivalului „ICon Arts” din Sibiu – unul din cele mai importante evenimente internationale independente de arta contemporana din Sud-Estul Europei, unde, incepand cu anul 2013, coordoneaza si programul „Compozitor in rezidenta”.
Mai 2016