Primul concert al Corului de cameră "Preludiu" a avut loc pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, la 1 noiembrie 1972, avându-l la pupitrul dirijoral pe fondatorul său - maestrul Voicu Enăchescu. În preocupările sale s-a aflat şi se află permanent grija pentru cultivarea şi promovarea muzicii corale româneşti, atât în ţară, cât şi dincolo de graniţele ei. Un amănunt demn de semnalat este acela că, dintre cei cu care "Preludiu" a pornit la drum în 1972, a mai rămas în cor doar dirijorul-fondator, Voicu Enăchescu. Repertoriul formaţiei cuprinde peste 300 de lucrări de muzică preclasică, clasică şi romantică, cântări religioase, colinde, muzică românească, cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană, lucrări vocal - simfonice, toate acestea fiind interpretate în limba lor. În cei 35 de ani de activitate "Preludiu" a realizat circa 250 de înregistrări radio şi t.v., un disc "Electrecord" şi trei C.D. (Colinde şi Cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeştri ai artei corale româneşti).
De la apariţia sa, formaţia a prezentat mai mult de 1.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 60 de turnee efectuate în 20 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureată a mai multor festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră "Preludiu" şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia celei de a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional "George Enescu" (1995), "Premiul pentru excepţionalul program prezentat", distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.
Printre momentele cele mai importante din activitatea sa se află: onoarea de a susţine un concert în Sala "Dag Hammarksjoeld" din incinta sediului ONU de la New York (1977); şansa de a fi printre formaţiile "de elită" care au participat la Bienala de Muzică Contemporană de la Berlin cu ocazia împlinirii a 750 de ani de la atestarea documentară a oraşului (1987). De asemenea, "Preludiu" a avut satisfacţia de a reprezenta România în manifestări de anvergură: Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor (Moscova 1985), "EXPO 92 - Sevilla (Spania), Expoziţia Mondială - HANOVRA 2000. Sunt, desigur, momente de mare rezonanţă în activitatea oricărei formaţii de gen. În 2001, corul a susţinut un concert extraordinar de muzică religioasă în cadrul Festivalului internaţional "George Enescu", concert primit cu deosebită căldură, atât de marele public, cât şi de critica de specialitate. Anul 2002 a însemnat încă o dată confirmarea internaţională a Corului "Preludiu" la Festivalul coral internaţional de la Beijing, unde formaţia condusă de Voicu Enăchescu a cucerit locul I şi medalia de aur, Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese în limba chineză, iar dirijorului Voicu Enăchescu i s-a acordat diploma pentru cel mai bun dirijor. În mai 2004, prestigiosul cor de cameră a fost invitat să susţină două concerte la Stockholm în cadrul manifestărilor organizate de UE şi Ambasada României în Suedia, iar în 2006 formaţia a fost prezentă pe scene de concert din Germania (Berlin, Kassel) şi Austria (Graz, Viena). După 1990, Corul "Preludiu" a fost invitat la toate ediţiile Festivalului Internaţional "George Enescu".