Cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la nasterea pianistului, compozitorului si pedagogului roman Dinu Lipatti, celebrarii Zilei Internationale a Muzicii 2017 si a deschiderii celei de-a VII-a editii a Festivalul International PROPATRIA – Tinere Talente Romanesti (Roma, 1–21 octombrie 2017), Accademia di Romania din Roma, Ambasada Romaniei in Republica Italiana, Conservatorul de Muzica “Santa Cecilia” din Roma, Asociatia Culturala PROPATRIA din Roma si Muzeul National “George Enescu” din Bucuresti, organizeaza evenimentul LIPATTI 100.
Concertul aniversar LIPATTI 100 – in cautarea luminii… sustinut de pianista Mara DOBRESCU, pe scena Conservatorul de Muzica “Santa Cecilia” din Roma (Via dei Greci 18 – Roma), va avea loc duminica, 1 octombrie 2017, ora 18:00. in program piese de: D. Lipatti, G. Enescu, J.S. Bach/F. Busoni, D. Scarlatti, W.A. Mozart, E. Grieg, C. Schumann, R. Schumann, A. Vieru, O. Respighi si F. Chopin.
Cu aceasta ocazie, in timpul concertului, Accademia di Romania din Roma si Muzeul National “George Enescu” din Bucuresti vor prezenta publicului un scurt film realizat de Samsung Romania cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la nasterea marelui pianist si compozitor roman Dinu Lipatti. Intrarea libera in limita locurilor disponibile. Pentru rezervari: 06 320 15 94; e-mail: accadromania@accadromania.it
"Se poate aprecia numai sonoritatea cristalina si fluiditatea articulatiilor. intotdeauna preocupata de rigoare, echilibru si eleganta" (Michel Le Naour – Le Monde de la Musique).
Renumita pianista de origine romana Mara Dobresco stabilita in Franta si-a inceput studiile muzicale la Liceul de Muzica George Enescu, la clasa Prof. Gabriela Stepan. Foarte repede este remarcata de public si critici pentru calitatea interpretarilor sale pline de temperament, dar si eleganta si finetea frazarilor sale. Obtinerea Bursei Guvernului Francez timp de trei ani ii permite sa absolve studiile Conservatorului National Superior din Paris cu cele mai inalte distinctii si devine foarte repede laureata a numeroase Concursuri Internationale si bursiera a Fundatiilor Yamaha, Meyer, Tarazzi, Nadia si Lili Boulanger. Obtine de asemeni un master in muzica contemporana la Conservatorul National Superior din Geneva.
Mara Dobresco este invitata sa concerteze in recital sau ca solista atat pe cele mai importante scene din Paris: Theatre Mogador, Théatre de Chatelet, l'Auditorium du Musée d'Orsay, Cité de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle, cat si in numeroase festivaluri ca Festivalul din Aix en Provence, PianoLille Festival, Saintonge Festival, ArsTerra Festival, dar si pe scena Concertgebouw din Amsterdam, Bozar si La Monnaie din Bruxelles. Sustine recitaluri si concerte in Italia, Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia, iar debutul sau in Statele Unite ale Americii la Chicago si New York se bucura de un mare succes. inregistreaza pentru Radio si Televiziunea Romana, pentru Radio France si Radio Swiss-Romande, iar discografia sa este foarte apreciata de presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). in paralel cu cariera solistica, Mara Dobresco este pasionata de dramaturgia gestului muzical si participa la numeroase proiecte bazate pe imbinarea intre literatura, muzica si teatru. Fiind o mare iubitoare de muzica de camera, evolueaza in compania celor mai talentati muzicieni din generatia sa, facand parte si din Quartetul Face à Face (2 piane si 2 percutii) cu care concerteaza in intreaga lume. Mara Dobresco se bucura de indrumarea unor mari maestri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard si Dominique Merlet.
Organizatori: Accademia di Romania din Roma, Ambasada Romaniei in Republica Italiana, Conservatorul de Muzica “Santa Cecilia” din Roma, Asociatia Culturala PROPATRIA din Roma si Muzeul National “George Enescu” din Bucuresti
Partener media: Radio Romania