Seria ACOUSTIC MAGIC NIGHTS continua in Clubul Tribute
HARRY TAVITIAN revine la Bucuresti pe 16 octombrie
Dupa debutul de saptamana trecuta (cand Mircea Vintila si grupul Brambura au adunat in Clubul Tribute din Calea Victoriei, 118 o multime de fani ai folk-ului de calitate), ciclul Acoustic Magic Nights continua in clubTribute cu un eveniment dedicat in mod special amatorilor de jazz si blues, dar nu numai : recitalul extraordinar al lui HARRY TAVITIAN. Clubul se deschide la ora 20:30, recitalul artistului fiind divizat in doua parti.
Biletele costa 30 de lei.
Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalitatile care au marcat evolutia jazz-ului romanesc si nu numai. Considerat de ziarul American International Herald Tribune drept cel mai interesant jazzman roman contemporan, Tavitian a jucat un rol activ si in aparitia scolilor nationale de jazz din estul Europei. „Harry Tavitian se numara nprintre pianistii extraordinari care au initiat si au desavarsit Noul Jazz Est-European", spunea unul din cei mai importanti critici de jazz din Austria (Richard Schuberth, Radio ORF1, Austria).
Harry Tavitian s-a nascut in anul 1952 la Constanta, intr-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la varsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzica din Bucuresti. La 17 ani descopera blues-ul, atunci cand il asculta pe Memphis Slim in concert la Brasov. In 1974 participa la prima editie a Festivalului de Jazz de la Sibiu si canta in jam-session cu Richard Oschanitzky la patru maini. Din 1976 se dedica exclusiv jazz-ului.
In 1978, la Constanta, pune bazele grupului Creativ cu care va castiga in 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu si va deveni promotorul jazzului de avangarda in Romania.
In anii ’80 muzica Creativului era sincrona cu avangarda jazzului european si cu tendintele de coagulare a scolilor nationale de jazz din Estul Europei, in ciuda izolationismului politic al Romaniei, a problemelor legate de neacordarea vizelor si de imposibilitatea de a raspunde invitatiilor la festivalurile din Occident. In 1985 si 1986 grupul Creativ scoate doua LP-uri la casa londoneza Leo Records. Faniide jazz din Romania primesc vestea cu entuziasm, ca un semn al spargerii universului concentrationar al dictaturii Ceausescu. Tavitian a fost un pionier si in privinta combinatiilor Est-Vest: „Sunt multe lucruri pentru care eu nu am asteptat o revolutie ca sa le fac: am cantat cu muzicieni din vest in Romania inainte de ’89, in ciuda tuturor riscurilor la care ne expuneam. Marturie sta LP-ul East-West Creativ Combinations, inregistrat in 1988 la Costinesti”.
Muzica lui Harry Tavitian se caracterizeaza prin deschidere catre influente multiple si printr-o mare capacitate de sinteza.
Intr-un interviu acordat revistei Jazz Forum (1986), Tavitian declara: "Suntem aici in Levant, suntem parte a lumii, suntem deschisi catre cultura lumii, catre spontaneitate".
Jazzul de avangarda si blues-ul arhaic au alternat in creatia sa, traversata de la inceputul carierei sale de un puternic filon etnic.
Tavitian se considera armean prin nastere, roman prin adoptie si se simte acasa in ambele culturi, folclorul balcanic si caucazian fiind una din sursele sale majore de inspiratie. Muzica sa este si o dovada a legaturii dintre muzica romaneasca si cea armeana. In stanga si dreapta Marii Negre, Romania apartine Balcanilor precum Armenia, Caucazului. Arta lui Tavitian este deschisa in ambele directii.
Unul dintre marii critici americani de jazz spunea: "Exista multi pianisti de jazz, dar Tavitian este unic. Folosirea de catre el a temelor traditionale romanesti si armenesti este, fara indoiala, una din cele mai bune manuiri ale muzicii de acest gen la ora actuala, facuta cu deosebita grija si dragoste, cu o tehnica superba si un simt dramatic fara egal. In concert, ca si pe disc, la pian, talangi sau fluiere romanesti, Tavitian este un om din care muzica pur si simplu izbucneste din strafunduri."
Muzica lui Tavitian este deosebit de apreciata de public pentru energia debordanta, spontaneitatea, dar si pentru pasajele de o mare tensiune dramatica.
Tavitian a colaborat in cei 35 de ani de activitate cu numerosi jazzmani romani si straini. Canta atat singur cat si in duo sau in formatii mai numeroase.
Intre formulele actuale de duo amintim cele cu percutionistul Cserey Csaba, pianistiul Ion Baciu jr., saxofonistul rus Anatoly Vapirov, clarinetistul german Hans Kumpf. De mare succes s-au bucurat timp de 30 de ani concertele la doua piane sau patru maini cu regretatul Johnny Raducanu Dintre proiectele mai extinse amintim Orient Express (prima formatie de etnojazz din Romania fondata de Tavitian in 1999 cu care a participat la Expozitia Mondiala de la Hanovra, la Smithsonian Folklife Festival – Washington, etc) si Orchestra Marii Negre care reuneste 11 dintre cei mai buni muzicieni de etnojazz din tari din jurul Marii Negre.
Harry Tavitian:„Da! Jazzul este pentru niste elite. Dar stiti ce fel de elite?”
„Pentru a te indragosti de jazz, e esentiala participarea la concerte. Exista o idee preconceputa ca jazzul e doar pentru initiati. Da! Jazzul este pentru niste elite. Dar stiti ce fel de elite? Cele ale oamenilor normali, deschisi. Omul firesc, natural, este astazi din ce in ce mai rar. Asta este elita jazzului.
Comunicarea in jazz, intre scena si sala, e de un tip special. Muzica se naste acolo, in fata publicului. Participarea muzicianului este totala, daruirea lui este totala. Publicul simte lucrul acesta si legatura se realizeaza de la sine. Prin felul in care se bucura de clipa aceea irepetabila, de muzica nascuta spontan in fata lui, publicul e impreuna-creator cu muzicienii de pe scena”.
15 octombrie 2013