Conacul Bellu din Urlati este un obiectiv turistic de valoare, dar putin cunoscut, provenit din epoca nostalgica in care arhitectura traditionala romaneasca trecea printr-o perioada de inforire.
Numele i se datoreaza familiei in proprietatea careia se va afla, alaturi de alte edificii care din pacate nu s-au pastrat.
Casa mica, cum se obisnuia sa i se spuna, a fost nu doar cea mai frumoasa cladire din complexul arhitectonic al familiei Bellu, ci tototdata a reprezentat si reprezinta cel mai frumos conac de secol XIX din Tara Romaneasca.
Din 1953 in actuala cladire a fost organizat un veritabil muzeu de provincie. Expozitia prezinta mobilier sculptat din lemn masiv, tablouri, icoane, arme, ceramica, portelan, metal, arta orientala si o valoroasa biblioteca.
Mobilierul aproape in totalitate a apartinut omului de cultura Alexandru Bellu (1850-1921).Tot din colectia sa provin tablourile: Portret de barbat de Pavel Dincovici, Taranca de Eugen Maximovici, Batran cersetor de Theodor Aman, icoane, candelabre, sfesnice, stampe japoneze si vasele orientale, precum si valoroase litografii realizate de Carol Popp de Szathmary. Locuinta prezinta in partea din fata o prispa larga si scari de piatra care te poarta catre primul nivel.
Sursa foto 1,
I. C.
edito artline.ro
19 inauarie 2012