O scurta analiza a structurii etnice din Romania demonstreaza lesne majoritatea covarsitoare detinuta de romani. Tocmai de aceea, existenta comunitatilor cehe din Banat ar trebui sa fie neindoielnic pusa in valoare din punct de vedere turistic, cu cat ea reprezinta un fenomen cultural unic.
Relatiile spatiului ceh cu Tarile Romane, incepute inca din secolul al XIII, au fost prilejuite cu mult timp in urma de stavilirea amenintarii otomane in Peninsula Balcanica. Si cu toate acestea, cele noua sate cehe cu profil traditional de pe Clisura Dunarii nu s-au putut forma decat incepand cu prima jumatate a secolului al XIX-lea, in urma colonizarii Imperiului Habsburgic.
Dintre acestea, doar sase mai exista reflectand adevarata cultura ceha. Este vorba despre satele: Sfanta Elena, Gernik, Rovensko, Eibental, Bigr, si Sumice.
Populatia straina din Banat si-a pastrat nealterat complexul de datini si credinte, religia, portul popular, indeletnicirile agricole, mestesugurile si chiar arhitectura locuintelor pentru mai mult de 180 ani. Doar patriotismul profund, credinta in Dumnezeu si respectul fata de persoanele varstnice au putut contribui la conservarea valorilor din generatie in generatie.
Specialistii care au studiat vestimentatia cehilor din Banat au constat cu mirare ca este foarte asemanatoare cu cea de la sfarsitul secolului al XIX-lea din Boemia, expusa in prezent doar priin muzee de profil.
Fiecare sat are o biserica romano-catolica si o scoala unde cei mici invata limba romana si ceha. Spre surprinderea vizitatorilor, oamenii vorbesc dialecte de mult timp uitate pe meleagurile din care au provenit, care au imprumutat cuvinte romanesti ca: mamaliga, gata, cioban si altele.
De-a lungul timpului satele cehe nu au fost ocolite de greutati, ca si in zilele noastre de altfel. Dupa cele doua razboie modiale iar mai apoi in perioada comunista comunitatile cehe din Banatul de Sud au cunoscut declinul demografic. Linistea etniilor de la granita cu Iugoslavia a fost bulversata la inceputul anilor 60 ai secolului XX, cand de aici au fost deportate peste 70 persoane.
Tehnologia razbate cu greu pana in satele cehe din sudul Banatului. Resemnati, oamenii se indeletnicesc ca in urma cu veacuri cu cresterea animalelor si munca pamantului. Nepasarea este pe cale sa mai stearga un lucru exceptional care ar recomanda Romania printre destinatiile europene de calitate. Viata grea ii determina pe tineri sa paraseasca satele in favoarea tarii de origine, iar pe cei batrani sa-si gaseasca refugiul in trecut.