Complexul arhitectural Geghard este unul dintre cele mai importante din Armenia si il veti gasi la circa 5 km de satul Garni. Conform legendei manastirea a fost fondata in perioada de inceput a crestinismului, in secolul al IV-lea, de Sf Grigorie Luminatorul.
Totusi, biserica principala a Fecioarei Maria a fost edificata mult mai tarziu datand din anul 1215. Stancile spectaculoase din jurul obiectivului, parte din cheile sapate in zona de raul Azat, au fost incluse din anul 2000 impreuna cu manastirea in patrimoniul mondial UNESCO.
Unele dintre bisericile din complex sunt in intregime sapate in stanca, fiind putin mai elaborate decat niste pesteri, altele sunt facute din zid si prezinta o arhitectura cu totul deosebita. Motivele geometrice, florale si chiar zoomorfe abunda si incadreaza deseori geamurile, usile, ori fatadele cladirilor.
Manastirea Geghard a fost multe secole de-a randul un faimos loc de pelerinaj pentru crestinii armenieni, in special datorita obiectelor sfinte pe care le poseda. Cea mai cunoscuta este sulita cu care a fost impunsa coasta Mantuitorului pe cruce, adusa de Apostolul Iuda, fratele Domnului (altul, desigur, decat Iuda Escarioteanul).
Obiectul pastrat astazi in muzeul manastirii Echmiadzin produce intotdeauna emotie celor care il vad, prezentand la unul dintre captele varful ascutit cu forma romboidala. Doua biserici rupestre au fost construite in anul 1263, impreuna cu mormantul printilor Proshian, unde se vede sculptat in piatra semnul heraldic al acestora.
Capela Sf. Grigorie Luminatorul, construita inainte de 1177, se afla la cateva sute de metri de intarea in manastire. Locasul a fost sapat partial in stanca masiva si prezinta urme de tencuiala si pictura. Cei mai multi vizitatori prefera deseori sa se opreasca si la templul Garni din apropiere, un fel de Parthenon de pe raul Azat.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro