Rezervatia se compune din doua elemente majore de interes: primul, este reprezentat de urmele materiale de locuire, concretizate intr-un sit arheologic spectaculos, iar al doilea este elementul natural. Complexul cuprinde cateva zeci de hectare din orasul medieval Orhei (sec XIII-XVI), denumit intr-o faza mai tarzie Orheiul Vechi.
Conform unor surse, in perioada 1363–65, Orheiul Vechi a fost resedinta conducatorului Hoardei de Aur, Abdallah han. In cadrul obiectivului intra doua promontorii mari si doua adiacente mai mici, iar pe teritoriile lor se gasesc ruine de locuinte, fortificatii, bai, biserici si urmele unor manastiri rupestre, atat din perioada tataro-mongola (sec. XIII-XIV) cat si moldoveneasca (sec XV-XVI). Intr-una din stancile cu vedere spre meandrele raului Raut a luat fiinta in secolul al XIII-lea o manastire sapata de cativa sihastri ortodocsi. Aceasta a fost locuita de calugari pana in secolul al XVIII-lea, iar apoi va deservi pentru o vreme asezarile dimprejurul Butucenilor ca biserica de enorie.
Stefan cel Mare a edificat aici o cetate in secolul al XIV-lea, dar aceasta a fost distrusa din pacate de incursiunile militare ale tararilor. Alte atractii includ ramasitele unui zid de aparare din secolul al XV-lea, in preajma fostei manastiri, si muzeul etnografic din satul Butuceni. Deasupra manastirii din Butuceni, la marginea prapastioasa a promontoriului, a fost instalata o cruce din piatra masiva data cu secolul XIII.
Casa din Butuceni, Ion Morarescu
Valea Rautului se prezinta ca un sector de defileu si chei, in care inaltimea versantilor atinge in medie 100-130 m iar latimea vaii, 1-2 km. Promontoriul Butuceni, la fel ca si promontoriul Pestere, reprezinta o fortareata naturala evidenta. Dinspre nord, acesta din urma, este aparat de malul aproape vertical al Rautului, dinspre vest si sud este strajuit de malul inaccesibil de vizavi al Rautului, la fel de priporos, dar mult mai inalt, iar dinspre sud-est si est - de marginea stancoasa la fel de priporoasa a promontoriului din preajma satului vecin Morovaia. Caracterul pitoresc al vaii care l-ar fi impresionat si pe scriitorul Alexandru Vlahuta, este accentuat de cele trei meandre de o rara frumusete: Mihailasa, Pestera si Butuceni.
24 octombrie 2013
I. C.
editor artline.ro