inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Competitia pentru Prix Jardin d'Europe continua la MNAC!

0 Comentarii



Competitia pentru Prix Jardin d’Europe continua la Muzeul National de Arta Contemporana cu spectacole ale artistilor din Portugalia, Noua Zeelanda, Austria, Serbia, Slovenia, Italia, Franta, Germania, Belgia si Romania! Prix Jardin d’Europe se afla la a 4a editie si se desfasoara anul acesta la Bucuresti, dupa ce in anii trecuti a avut loc in Istanbul (Turcia, 2010), Bruxelles (Belgia, 2009), Viena (Austria, 2008).


In cadrul programului sunt selectate 15 spectacole realizate de artisti emergenti, care intra in competitie pentru singurul premiu european pentru tineri coregrafi – Prix Jardin d’Europe, in valoare de 10 000 euro. Premiul va fi acordat de un juriu format din 9 jurnalisti emergenti, participanti in cadrul programului Critical Endeavour.

Critical Endeavour este un program de formare si workshop-uri pentru jurnalisti emergenti de dans contemporan si performance. Obiectivul Critical Endeavour este intensificarea discursului public despre dans si promovarea schimbului de bune practici, etici si responsabilitati in critica de specialitate, in spatiul tarilor participante si contextele specifice. Mentorii Critical Endeavour din acest an sunt Pieter T’Jonck (Belgia), Tiago Bartolomeu Costa si Joao Carneiro (Portugalia).

Critical Endeavour si Prix Jardin d’Europe sunt parte a initiativei Jardin d’Europe dezvoltată de cei 10 membrii ai retelei (Ultima Vez/Belgia, CCN Montpellier/Franța, Workshop Foundation/Ungaria, Lokomotiva/Macedonia, Station/Serbia, 4Culture/Romania, Cullberg Ballet/Suedia, Bimeras Culture Foundation/ Turcia, Southbank Centre/Marea Britanie, danceWEB/Austria).

Detalii despre fiecare spectacol din cadrul competitiei gasiti mai jos:


Miercuri, 12 octombrie 2011 / 19:00 / Muzeul National de Arta Contemporana
Performance:
Are Made Of This (Prix Jardin d’Europe Competition) (53′)
Artist: Dragana Alfirević (Serbia/Slovenia)
Autor: Dragana Alfirević.

Creatie, interpretare: Dragana Alfirević, Engin Can, Esta Matković, Ivan Mijačević.

„Are Made Of This” este un spectacol bazat pe investigarea spatiului dintre noi si ceilalti, pe autonomia noastra in cadrul relatiilor, pe explorarea iubirii ca preconditie a relationarii cu ceilalti. Dezvaluim corpul ca pe un teren al negocierilor si luptelor, ca loc in care orice eveniment lasa urme.

Dragana Alfirević (Serbia/Slovenia) a studiat Istoria Artelor si Filosofia la Universitatea din Belgrad. Din 1994 este o prezenta activa in peisajul teatrului si dansului ca performer si autor, dar si ca producator si organizator. A beneficiat de granturi si burse precum: Open Society Fund, Cultural Fund – Banco do Brasil, KulturKontakt Austria, European Cultural Foundation, Ministerul Culturii din Iugoslavia, Pro Helvetia.

Miercuri, 12 octombrie 2011 / 21:00 / Muzeul National de Arta Contemporana
Perfomance:
The Thing Doesn’t Touch Me / PREMIERA (Prix Jardin d’europe Competition) (50′)
Artist: Valentina de Piante Niculae (Italia/Romania)
Concept si coregrafie: Valentina De Piante Niculae.
Creat in colaborare cu dramaturgul si coregraful Serenella Fonzar.
„La aproape 40 de ani, m-am trezit cu o noua identitate, un nou buletin, intr-un nou context bio-politic. Dupa 3 nasteri, cresterea celor 3 prunci, lupta pentru cetatenia romana, coregrafia si cercetarea pedagogica, trupul meu a acumulat niste semne foarte ciudate, contradictorii… Cine sunt eu de fapt?” (Valentina de Piante Niculae)

Valentina De Piante Niculae preda din 2004 in cadrul UNATC tehnici de dans contemporan. In 2009 a fost profesor invitat la intalnirea „TTT – Teaching The Teachers” din Bucuresti, in cadrul proiectului Jardin d’Europe. Ca pedagog e invitata sa sustina ateliere in festivaluri si centre universitare din tara si strainatate. In prezent din postura de coregraf cerceteaza relatia dintre corp si imaginea inconstienta si analizeaza co-prezenta mai multor memorii, cele personale, cele ale stramosilor si cele ale speciei.

Joi, 13 octombrie 2011 / 19:00 / Muzeul National de Arta Contemporana
Performance:
Allege / public in private (Prix Jardin d’Europe Competition)
Artist: Clément Layes (Franta/Germania)
„Nu este o demonstratie geometrica. Nu este vorba despre Clément Layes, nu este un concert rock, desi ar fi fost grozav sa fie asa, nu este ceva ce se intampla, nici ceva ce nu se intampla, nu este ambivalenta… A inceput in 2002, si inca nu s-a terminat: la inceput a fost un cvartet, apoi un trio in 2004, a devenit un duo, apoi un alt trio in 2007, acum am ramas doar eu, incercand inca…” (Clément Layes)

Compania public in private produce creatiile semnate de Clément Layes si Jasna Layes-Vinovrski, cerceteaza, lanseaza interogatii si propune reflectii asupra ideilor de factura sociala, politica si culturala. Fondata in 2008 la Berlin, Private and Public are ca scop investigarea limitelor limbajelor coregrafice, analiza diverselor modalitati discursive ale gandirii, perceperea si reflectarea diverselor medii de creatie. Scopul cel mai important ramane insa dezvoltarea constanta a coregrafiei ca arta contemporana.

Joi, 13 octombrie 2011 / 21:00 / Muzeul National de Arta Contemporana
E.I.O. One Hour Society propose:
EIONOMETRY / PREMIERA (Prix Jardin d’europe Competition) (60′)
Artisti: Maria Baroncea (Romania) / Eduard Gabia (Romania) / Dragana Bulut (Serbia)
EIONOMETRY inseamna: ne intalnim, masuram, evaluam, pentru a creea scurtcircuite in sistemele de valori deja existente si pentru a redistribui fluxul de informatii si bani. S-ar putea sa ne imbogatim, sa devenim inteligenti sau fericiti doar prin cunoastere si informatie distribuita intre indivizi, obiecte, artefacte, unelte ale mediului inconjurator.

Creatiile semnate de Eduard Gabia, Maria Baroncea si Dragana Bulut au fost prezentate la festivaluri internationale precum: Dance Theater Workshop-NY, Tanzquartier-Wien, Dietheater Wien,”Manoever” Festival in Leipzig, Paris Quartier d’Ete Festival, Balkan Dance Platform, Internationales TanzFest Berlin/Tanz im August, ImPulsTanz Festival Wien, Centre Culturel “Andre Malraux” Nancy, Kaaitheater Brussels, iDANS festival (Istanbul), Fabrik Potsdam, Ufer studios (Berlin), Danspace Project NY , Movement Research at Judson Church (New York), eXplore dance festival (Bucuresti), Balkan Dance Platform, Body Mind festival (Warsaw), Biennale of young artists of Europe and Mediterranean (Puglia), Bitef Theater (Belgrade), Enparts Campus la Bienala de la Venezia.

EIO, prima creatie de grup realizata de cei trei artisti, si care a avut premiera in cadrul eXplore dance festival #5, a castigat Prix Jardin d’Europe 2010, gazduit de iDANS Festival, in Istanbul.

Vineri, 14 octombrie 2011/ 19:00 / Muzeul National de Arta Contemporana
prezentare work in progress / WILD CARDS JARDIN D’EUROPE (30′)
Concept si directie artistica: Fanni Futterknecht
Interpretare si muzica live: Raphael Michon si Fanni Futterknecht
Prin cercetarea mea imi propun sa investighez mecanismele reprezentarii pe scena. Fascinatia mea fata de acest subiect se afla in relatie nu doar cu contextul performance-ului live, ci si cu natura sa antropologica, ceea ce conduce la o implicare scenica situata dincolo de tendintele discursive ale dansului si performance-ului live. (Fanni Futterknecht)

Fanni Futterknecht a studiat arte vizuale in Amsterdam la Gerrit Rietveld Academy si la Academia de Arte aplicate din Viena, urmata de studii de master la Rotterdam, la Piet Zwart Institute. Creatia ei a evoluat de la interventii performative in spatii publice la spectacole construite pentru contexte teatrale traditionale.

Vineri, 14 octombrie 2011 / 20:00 / Muzeul National de Arta Contemporana
Performance: Cow’s Theory (50′) – Competitie pentru Prix Jardin d’Europe
Concept si regie: Cecilia Lisa Eliceche.
Creatie si interpretare: Anneleen Keppens, Cecilia Lisa Eliceche, Maria Da Silva.
Primul principiu: sa fii intodeauna in contact efectiv. Al doilea principiu: miscarea este generata din interior spre exterior. Reguli simple cu un rezultat uneori complex.

Cecilia Lisa Eliceche a studiat baletul clasic si contemporan la Conservatoire of dance, Argentina, iar ulterior a studiat la PARTS, Bruxelles. In noiembrie 2008 a participat la New York, intr-un schimb de experienta la Movement research, unde a colaborat cu DD Dorvillier pentru piesa “CPAU, Get Ready!”. In prezent lucreaza ca dansator independent pentru AD4TNA de Eleanor Bauer si Visions of Beauty de Hetaher Kravas.

Vineri,14 octombrie 2011/ 21:00/ Muzeul National de Arta Contemporana
Performance: „The Ballet of Sam Hogue and Augustus Benjamin” – Competitie pentru Prix Jardin d’Europe
Artisti: Raul Maia (Portugalia/Austria) / Thomas Steyaert (Belgia)
Interpretare: Sam Hogue & Augustus Benjamin

„The Ballet of Sam Hogue and Augustus Benjamin” este un dialog fascinant intre doua corpuri ce folosesc un limbaj coregrafic cu totul nou, diferit de orice gesturi cunoscute. Raul Maia si Thomas Steyaert captiveaza prin acuratete si precizie. (Ditta Rudle, tanz.at, aprilie 2011).

Raul Maia este dansator si coregraf portughez stabilit la Viena. Dupa ce a lucrat pentru companii de dans importante, precum Ultima Vez sau Hans Hof Ensemble, s-a dedicat proiectelor personale. Prin colaborarea sa cu Thomas Steyaert, incearca sa propuna o conceptie alternativa notiunii de miscare performativa.

Thomas Seyaert a studiat dansul contemporan la Hoger Insitutte voorr Dans in Antwerpen. A lucrat cu Wim Vandekeybus/Ultima Vez in perioada 2002-2008 si a dansat in Blush (2002), Sonic Boom (2003) si în Les Porteuse de Mauvaises Nouvelles (2004). In prezent lucreaza cu Raul Maia la proiectul “The Ballet of Sam Hogue and Augustus Benjamin”, bazat pe elaborarea unui sistem cinetic bazat pe o miscare non-reprezentationala.

Pretul unui bilet este de 10 lei spectacol sau 15 lei / seara (2 spectacole)
Abonamentele pentru toata perioada costa 180 lei
Biletele se pot cumpara cu 1h inainte de inceperea spectacolelor.


Octombrie 2011

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

O noua piesa la Nottara

Dup "Variaiuni enigmatice", Teatrul Nottara aduce pe scen o nou pies de Eric-Emmanuel Schmitt, "Vizitatorul". Spectacolul in regia lui Claudiu Goga, directorul Teatrului "Sic Alexandrescu" din ...

Fotografii 3D expuse la Muzeul National Cotroceni
Fotografii 3D expuse la Muzeul National Cotroceni

"Povestea unui palat: Cotroceni", expozitie de fotografie 3D a fotografului Mihai Moiceanu, aduce in prim-plan o serie de fotografii tridimensionale care subliniaza caracterul unic si ...

Document Art si-a ales cistigatorii

S-au decernat premiile celei de-a unsprezecea editii a Festivalului International de Film Documentar, Turistic si Ecologic. Regizori, documentaristi, producatori, critici si oameni din turism si ...

Stephen King va lansa un nou roman anul viitor
Stephen King va lansa un nou roman anul viitor

Dupa recentul roman Institutul (aparut in 2019 si tradus anul acesta si in limba romana) si volumul de nuvele If It Bleeds , lansat in primavara anului 2020, Stephen King a anuntat pe contul oficial ...

Bucuresti ComicsFest
Bucuresti ComicsFest

Bucuresti ComicsFest 23,24 iunie - Saint Ink In ultimii ani, benzile desenate romanesti s-au bucurat de tot mai multa atentie culminand cu Istoria Benzii Desenate Romanesti - vellant.ro si albume ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline