In cadrul celei de-a nouasprezecea editii a „Intalnirilor JTI”, „Martha Graham Dance Company” va prezenta, pe 19 septembrie, ora 20:00, la Teatrul National Bucuresti, cinci momente coregrafice: Lunca intunecata (Dark Meadow), Extaz (Ekstasis), Lamentatie – Variatiuni (Lamentation - Variations), Cursa in labirint (Errand into the maze) si Tinutul impadurit (Woodland).
Martha Graham a fost una dintre cele mai mari artiste ale secolului 20. si-a fondat propria companie in 1926, la New York, a avut propria viziune asupra dansului, bazat pe cautarea esentei umane, iar tehnica Graham se preda si astazi in scolile de coregrafie. De-a lungul unei cariere de aproape 70 de ani, a conceput peste 180 de lucrari, colaborand si lucrand cu Mikhail Baryshnikov, Rudolf Nureyev, Maya Plisetskaya sau Kirk Douglas, Liza Minnelli si Madonna. Compania „Martha Graham” duce mai departe stilul inovativ, inconfundabil si indraznet al unei artiste care a revolutionat dansul contemporan si continua sa fie o sursa de inspiratie nepretuita pentru noi si noi generatii de coregrafi si dansatori.
Suita Lunca intunecata este compusa in 2016 din elementele unei lucrari mai lungi a Marthei Graham, care a avut premiera in 1946, la New York. Lunca intunecata este inspirata de dragostea artistei fata de ritualurile nativilor din sud-vestul Americii si Mexic. Graham scria despre propria lucrare: „Lunca intunecata este o reconstituire a misterelor care insotesc eterna aventura a cautarii”, iar coloana sonora compusa de compozitorul mexican Carlos Chavez pentru acest moment coregrafic potenteaza esential acest experiment.
Extaz, realizat in 1933, este considerat a fi creatia cu numarul 37 a Marthei Graham. Virginie Mécène, director de program al Companiei „Martha Graham”, a reimaginat versiunea Ekstasis care va fi prezentata la Bucuresti, pe baza documentatiei solo-ului original, inclusiv a fotografiilor.
Lamentatie – Variatiuni a fost conceput initial in 2007, pentru a comemora evenimentele tragice din 11 septembrie. Desi era planificat sa se interpreteze o singura data, primirea de catre public a fost atat de entuziasta, incat Lamentatie – Variatiuni a fost adaugat repertoriului permanent al „Companiei de dans Martha Graham”. Lucrarea, conceputa de Janet Eilber, director artistic al companiei, in colaborare cu un grup de coregrafi, debuteaza cu un film al Marthei Graham de la inceputul anilor ‘40. Variatiunile au fost realizate in conditii creative specifice, fiecare coregraf fiind invitat sa creeze o schita coregrafica spontana ca reactie la filmul Marthei Graham. Printre alte conditii impuse pentru realizarea lucrarii se numarau 10 ore de repetitii. Muzica este semnata de Gustav Mahler, George Crumb si Frédéric Chopin.
Cursa in labirint a avut premiera in 1947, avand-o ca protagonista pe insasi Martha Graham, care repovesteste, din perspectiva Ariadnei, mitul lui Tezeu, cel ce strabate labirintul pentru a se confrunta cu Minotaurul. Actuala productie a Cursei a fost re-creata dupa ce decorurile si costumele originale au fost distruse partial de uraganul Sandy. Aceasta versiune, golita de elementele productiei clasice, este intens concentrata pe coregrafie.
Tinutul impadurit este realizat in 2016 de coregraful Pontus Lidberg. „Folosind muzica lui Irving Fine ca punct de plecare, in loc de concept, am auzit structura, precum si o posibila imagistica: tinutul impadurit, lumina lunii si creaturi hoinare”, isi explica Lidberg demersul.
Biletele se gasesc in retelele EVENTIM, ENTERTIX, MYSTAGE si la agentia de bilete a Teatrului National Bucuresti.
Va asteptam la cea de-a nouasprezecea editie a intalnirilor JTI!
Inaugurate in anul 2000, de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, intalnirile JTI au gazduit dansatori, coregrafi si trupe de balet celebre: Nacho Duato si Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem si Russell Maliphant, Gigi Caciuleanu si Baletul National din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés si Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke si Dominique Mercy, in 2017 „Noism”, cea mai importanta companie de dans contemporan din Japonia, iar in 2018 compania de dans „Martha Graham”.
Evenimentul este organizat si in acest an de Fundatia Art Production, beneficiind de consilierea artistica a Silviei Ghiata.