Cum poate o expozitie sa contribuie la reunificarea nationala?
La 15 ani de la reunificarea Germaniei, 25 de muzee, biblioteci si arhive din toata tara isi prezinta comorile pastrate in colectii. Capitole importante din istoria germana si europeana s-au scris in orase din Germania centrala si de est - regiuni unde se gasesc centre culturale precum Dresda, Leipzig, Weimar, Wittenberg, Dessau, Potsdam, Berlin si multe altele. Intr-o prezentare unica, sculpturi, desene, carti si simfonii, obiecte pretioase si curiozitati vor fi prezentate intr-o galerie de 2000 de metri patrati la Bonn. Vizitatorii vor strabate aici camere incarcate de comori, galerii si parcuri.
Pe parcursul vizitei, in fundal pot fi auzite inregistrari ale operelor lui Johann Sebastian Bach si Georg Friedrich Handel pentru a aminti de influenta decisiva pe care au avut-o cei doi compozitori asupra muzicii europene. Expozitia "National Treasures of Germany. From Luther to the Bauhaus" gazduita de Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland din Bonn este o adevarata calatorie initiatica prin cinci secole de arta si cultura europeana.
Fiecare dintre institutiile participante au incercat sa ofere lucrari cat mai interesante. In momentul Reformei initiate de Luther in secolul XVI primele colectii muzeografice de arta si istorie naturala au fost infiintate la curtile printilor si regilor, fiind deschise doar unei minoritati selecte. A fost pusa astfel baza pentru muzeele de astazi din Dresda, Potsdam, Leipzig, Schwerin si Gotha. Rolul decisiv jucat de institutiile culturale din Germania centrala si de est a inceput sa fie uitat dupa cel de al doilea razboi mondial, cand tara a fost divizata. Pentru a repara aceasta nedreptate, expozitia prezinta legaturile dintre personalitati ca Johann Sebastian Bach, Caspar David Friedrich, Karl Schmidt-Rottluff, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller si Frst Pckler si locuri precum Leipzig, Greifswald, Chemnitz, Weimar, Muskau und Branitz, etc. Doar o mica parte din "Comorile Nationale" ale Germaniei au putut fi expuse. In completarea expozitiei vin numeroase prezentari multimedia ale institutiilor participante.
2 octombrie 2005