Nascut la sfarsitul secolului al XVII-lea in Bristol, un oras din sud-vestul Angliei, Barba Neagra il urmeaza la 26 de ani pe mentorul sau, Benjamin Hornigold, un pirat care domina prin teroare Insulele Caraibe si Bahamas.
Faimosul pirat Barba Neagra, pe numele real Edward Teach, si-a petrecut doar doi ani pradand marile vase comerciale, intre 1716-1718. Aceasta scurta perioada i-a fost suficienta pentru a strange o imensa comoara. Cand spaniolii reusisera in sfarsit sa puna mana pe aurul si argintul din Mexic si America de Sud, luand fericiti calea Batranului Continent, Barba Neagra si camarazii sai neinfricati se considerau adevaratii stapani ai marilor.
Profitand de neatentia spaniolilor, se povesteste ca piratii s-au napustit asupra corabiilor pradand intreaga comoara. Barba Neagra devenea cu fapta sa cel mai temut pirat din istorie, capatand o reputatie de oportunist crud si lacom.
Barba Neagra domina Indiile de vest si coasta Atlanticului a Americii de Nord, avand cartiere generale atat in Bahamas cat si in Carolina de Nord. Din cauza faptelor sale, Barba Neagra a devenit el insusi tinta celorlalti pirati si a oamenilor carora le cauzase suferinta.
Si-a gasit sfarsitul in noiembrie 1718, cand locotenentul britanic Robert Maynard l-a decapitat si i-a atarnat capul pe corabia sa, ca trofeu. Barba Neagra a recunoscut in fata calailor ca si-a ascuns comoara dar nu a vrut sa dezvaluie sub nici un chip unde. Istorisirea i-a determinat pe nenumarati vanatori de comori sa o caute pana astazi.
Unii cred ca ambarcatiunea scufundata a lui Barba Neagra, Queen Anne’s Revenge, a fost descoperita in 1996 langa Beaufort, Carolina de Nord. Pana in 2007, aproximativ 15.000 de artefacte au fost recuperate si conservate, parte dintre ele regasindu-se in exponatele Muzeului maritim din Carolina de Nord. Povestea fascinanta a piratului Barba Neagra a servit drept sursa de inspiratie pentru seria Piratii din Caraibe, care are il personaj central pe capitanul Jack Sparrow.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro