Distrugerea puternicului imperiu Aztec de spanioli a culminat in data de 1 iulie 1520, dupa cum afirma cei mai multi istorici din zilele noastre. Dupa ce l-a ranit mortal pe imparatul Montezuma (1466-1520), crezand ca va castiga razboiul, Fernando Corts a ordonat oamenilor sai sa adune bogatiile regatului, ca sa paraseasca continentul pe timp de noapte.
Insa aztecii care ardeau de dorinta sa-si razbune conducatorul si sa apere capitala imperiului, nu i-au lasat pe conquistadori sa ajunga prea departe, atancandu-i in apropiere de Tenochtitlan. Luptele date au fost crancene.
Despre acest carnagiu se spune ca a umplut lacul Tezcuclo cu cadavrele spaniolilor si dar cu comorile furate ale lui Montezuma, care constau mai ales in ornamente si bijuterii din aur si argint.
Cortes si cativa apropiati din echipaj au reusit sa supravietuiasca asaltului aztec si s-au intors un an mai tarziu pentru a se razbuna. Cand locuitorii orasului capitala Tenochtitlan au aflat de apropierea conquistadorilor, primul lucru pe care l-au facut a fost sa ingroape ceea ce ramasese din comoara lui Montezuma pentru a o scapa de lacomia spaniolilor. Dar unde? Unii spun ca undeva, adanc, in padurile din Guatemala.
Altii inclina catre Utah, SUA, in pesterile din canionul Johnson, facute de cei care au sapat dupa aurul aztec. In anii ’90, scafandrii care cautau un tunel intr-un lac din apropiere au dat de curenti foarte puternici si de niste aparitii ciudate, asa ca au renuntat.
Astazi, obiectele a caror valoare s-ar putea ridica la sume exorbitante, este cel mai probabil tainuita in noroiul si mlastinile de la periferia orasului Mexico City, locul unde fusese odinioara maretul Tenochtitlan.
Vanatorii de comori au cautat in van generatie dupa generatie tazaurul. Un fost presedinte al Mexicului chiar a ordonat ca fundul lacului Tezcuclo sa fie cercetat in amanunt, insa nimic asa comoara aztecilor nu a fost gasita.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro