Legendele despre comori uriase au existat la toate popoarele si vor continua, probabil, sa ocupe mereu un loc important in gandirea mitica populara. Existenta tezaurului regelui Decebal constituie una dintre cele mai reprezentative exemple de mituri care au capatat dimensiunea de “enigma” in istoriografia romaneasca recenta. Nefiind dispusi sa accepte ideea ca o comoara instimabila ar fi pierit in neantul istoriei, multi s-au refugiat intr-o ipoteza cu mult mai intriganta si datatoare de speranta: comoara lui Decebal exista si ar putea fi candva descoperita.
Afirmatia porneste de la consemnarile istoricului Dio Cassius (163-164-229) dupa care, in urma cuceririi romane, au fost descoperite si comorile lui Decebal, care se aflau sub raul Sargetia din apropierea capitalei sale. Instoricul spune ca regele dac a abatut raul cu ajutorul unor prizonieri si a sapat acolo o groapa. A pus in ea o multime de argint si de aur, precum si alte lucruri foarte pretioase, mai ales printre cele care suportau umezeala, iar dupa aceea a adus raul din nou in albia lui. Tot cu prizonierii a pus in siguranta, in pesteri, vesminte si alte lucruri mai putin pretioase. Dar Bicilis, un tovaras al sau care cunostea cele intamplate, a fost luat prizonier si a dat in vileag toate acestea. Majoritatea arheologilor au considerat aprecierile lui Cassius o legenda imprumutata de la Diodor din Sicilia.
Scriitorul bizantin Ioanes Lydus, in lucrarea “De Magistratibus”, elaborata pe baza celei a lui Criton, doctorul lui Traian (Getica), apreciaza ca dupa infrangerea Daciei de catre romani s-au preluat prazi de argint si aur in greutate de 5 milioane de livre, vase si sticlarie si peste 50,000 de razboinici bastinasi capturati cu tot cu arme. Jerome Carcopino, professor la Facultatea de Litere a Universitatii pariziene, s-a implicat masiv in analiza prazii de razboi din Dacia, opinand pentru 165.500 kg de aur si 331.000 kg de argint, in valoare totala de 62.200.000 franci de aur. Desi cifrele pe care le-a vehiculat au fost considerate exagerate, acestea sunt totusi sugestive pentru bogatiile Daciei.
O scena de pe Columna lui Traian infatiseaza o coloana de animale care transporta prazi din Dacia. Unii istorici cred ca ar fi vorba despre tezaurul lui Decebal descoperit in albia raului Sargetia, dupa unii actualul curs al raului Strei. Nimeni nu stie sigur daca a existat in realitate comoara lui Decebal, si daca a fost descoperita, ce anume s-a intamplat cu cantitatea enorma de obiecte confectionate din materiale pretioase.
Martie 2014
I. C.
editor arltine.ro