La inceputul secolului XIX capitala statului Peru, Lima, era in pragul revolutiei. Ca masura de precautie, viceregele orasului a decis in 1820 sa mute bogatiile intr-un loc mai sigur. Astfel, doua statui de aur in marime naturala infatisand-o pe Fecioara Maria tinand in brate Pruncul Iisus, foarte multe bijuterii, diamante, lingouri si pietre pretioase, in valoare totala astazi de 160 de milioane de dolari, au fost urcate pe 11 corabii cu destinatia Mexic.
Majoritatea aurului, a argintului si a pietrelor pretioase din comoara de la Lima, proveneau din tezaurele confiscate de spanioli de la incasi, precum si din exploatarile miniere ulterioare, din vremea in care spaniolii au stapanit in mare parte din America Latina.
Transportul a fost incredintat comandantului William Thompson de pe “Dear Mary” care s-a dovedit un pirat nemilos. Se spune ca Thompson a condus comoara catre Insula Cocos din Oceanul Pacific, unde a ingropat-o. Apoi, ambarcatiunea pe care o conducea a fost capturata de spanioli si tot echipajul, mai putin Thompson si ajutorul sau, a fost spanzurat.
Cei doi i-au condus pe temniceri pana la Insula Cocos, unde ar fi reusit sa scape nevazuti in jungla. Dupa acest episode, nici ei si nici imensa comoara nu au mai fost gasiti vreodata. Peste 300 de expeditii au incercat de atunci sa dea de urma comorii din Lima. Ultima incercare serioasa a avut loc in anul 2012 si i-a apartinut unei echipe conduse de Shaun Whitehead. In ciuda tehnologiei avansate de care au facut uz, misterul localizarii comorii de la Lima nu a putut fi dezlegat.
Insula Cocos este in prezent o insula nelocuita situata la 550 de kilometri fata de Costa Rica, de care apartine. Se spune ca insula a servit ca sursa de inspiratie pentru celebrul roman “Comoara din insula” de Robert Louis Stevenson, publicat intai la 23 mai 1883 . Datorita speciilor deosebite care traiesc aici, obiectivul a fost declarat monument UNESCO. Tot in insula Cocos s-ar mai ascunde potrivit legendelor 350 de tone de aur furat de capitanul Bennett Graham de la navele spaniole si comorile piratului portughez Benito Bonito.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editort artline.ro