Regizoarea Nona Ciobanu s-ahotarit sa monteze piesa incadin 2005
Colonia Ingerilor, a dramaturgului Stefan Caraman, a cistigat Premiul UNITER pentru cea mai buna piesa in anul 2005. In juriul care-i acordase distinctia era si regizoarea Nona Ciobanu, care, convinsa de calitatea textului, s-a hotarit sa o monteze, asta in ciuda scepticismului autorului, care declarase de mai multe ori in presa ca piesele contemporane nu au sansa sa fie transformate in spectacole.
Spectacolul Colonia ingerilor este un amestec de grotesc si macabru. Mizind pe fascinatia pe care moartea o exercita asupra omului, un patron postdecembrist deschide o circiuma in care chelnerii sint cu totii bolnavi incurabil si, mai mult, aflati in ultimele stadii ale maladiei. La angajare, ei primesc aripioare kitchoase de inger si nume angelice mistocarite, Gavrila, Mihaita etc. Clientii se inghesuie si platesc bani grei pentru a asista la spectacolul dat de cancerosi, cirotici si bolnavi de SIDA. Mercurialul bacsisurilor este stabilit de gravitatea bolii fiecaruia si de cite zile ii despart de moarte. Chelnerii au, la rindul lor, dreptul sa isi chinuiasca clientii, iar acestia platesc sa fie batjocoriti, batuti si porcaiti de muribunzi. Climaxul este atins cind unul dintre ei moare. Bucuria clientilor devine dementa, in timp ce chelnerii isi conduc colegul pe ultimul drum cu un ritual inventat de ei, jumulind aripile de inger ale mortului si rupind in bucati banii strinsi de la clienti.
Propunerea Nonei Ciobanu este una curajoasa. Spectacolul are muzica si transmisii video live. Doua camere de luat vederi filmeaza ce se petrece pe scena, una ii priveste pe ingeri de sus, ca un ochi vigilent din inalt, iar cealalta supravegheaza actiunea din spate. Regizoarea a mizat pe actori consacrati, precum Alexandru Repan, Mitica Popescu si Cristian Iacob, dar si pe tineri precum Florentina Tilea si Valentina Popa.
Repan interpreteaza un cirotic batrin care la venirea in colonie primise numele Arhanghelului Mihail, dar, in loc de sabie de foc poarta cirje si, pentru ca nu prea impunea respect, i s-a spus mai simplu si mai putin ceremonios Mihaita. Prietenul lui cel mai bun este Gavrila (Cristi Iacob), un tinerel bolnav de SIDA care il ingrijeste pe batrin cu mult devotament. Cristi Iacob il joaca excelent pe acest ingeras pus pe sotii, dar plin de tandrete si de caldura. Un rol foarte bun face si Radu Zetu, care il joaca pe patronul grobian al circiumii de muribunzi.
In ciuda sentimentului amar de inutilitate pe care ti-l da textul, a intelegerii faptului ca viata e doar un pridvor al mortii, ca bolnavii vor muri curind, iar cei sanatosi se vor imbolnavi la rindul lor, piesa nu e lipsita de o boare de umanitate si, oricit de bizar ar parea, de speranta. Intrebat ce reprezinta aceasta stranie colonie a ingerilor, autorul piesei spusese ca uneori i se pare ca intreaga Romanie este un spatiu populat fatalmente de bolnavi incurabil.