Nu a fost inca determinat cu certitudine impactul ostilitatilor de pe frontul romanesc asupra ansamblului operatiunilor militare ale celor doua aliante. Raman inca in dezbatere mai multe aspecte controversate: angajamentul politic care a precedat starea de beligeranta a Romaniei; pregatirea de razboi a Armatei Romane; exploatarea resurselor de pe teritoriul romanesc; schimbarile tactice din timpul operatiunilor militare si abordarile strategice ale inaltului comandament romanesc etc. Cert este ca Primul Razboi Mondial a fost un conflict diferit de toate conflagratiile militare de pana atunci. Bazandu-se pe promisiunea unui sprijin constant si consistent din partea Antantei, Romania s-a angajat intr-un razboi complex, in cursul caruia, alaturi de aliatii rusi, s-a confruntat cu fortele reunite ale unei puternice coalitii formata din Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria si Imperiul Otoman. Este binecunoscut faptul ca Franta a fost vazuta de elitele romanesti si de o mare parte a populatiei ca fiind aliatul natural al Romaniei si forta protagonista din sanul Antantei, astfel ca orientarea filofranceza a societatii a constituit unul dintre factorii ce au inlesnit succesul politicii interventioniste a clasei politice a Vechiului Regat.
Problematicile ridicate de analiza efortului belic al Romaniei si al celorlalte state implicate in Primul Razboi Mondial, predispozitia specialistilor de a le examina critic spre a oferi raspunsuri lamuritoare la numeroasele intrebari care inca persista, in ciuda unui secol de cercetare care a generat o enorma bibliografie de specialitate, si nu in ultimul rand necesitatea de a construi o cultura comuna a memoriei ne-au determinat sa promovam organizarea unui colocviu international care sa valorifice cu precadere sursele primare, rezultatul muncii depuse in arhive si biblioteci, dar si sa ofere un teren propice schimburilor de opinii, dezbaterilor, reevaluarilor si metodologiilor inovatoare privitoare la numeroasele aspecte ale implicarii Vechiului Regat si a romanilor in Marele Razboi.
Tema generala a colocviului va ingadui participantilor sa expuna in propriile interventii aspecte punctuale, analizate critic si exhaustiv, privitoare la implicarea Romaniei in Primul Razboi Mondial. Lucrarile colocviului se vor desfasura in sectiuni succesive, limbile de comunicare fiind italiana si engleza. Manifestarea stiintifica reafirma menirea Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia de a promova valorile nationale si de a construi punti intre culturi, constituindu-se intr-o poarta deschisa in Italia pentru cei care sunt interesati de orice aspect relevant al culturii si istoriei Romaniei si de cunoasterea multiplelor relatii istorice romano-italiene.
10 Octombrie 2016