Cum ar fi daca ati putea calatori in timp 10,000 de ani in urma? Pe drumul care leaga Brasovul de Sighisoara, in comuna Racos, se intalneste un obiectiv natural de asemenea vechime, prea putin cunoscut in raport cu altele si cu valoarea sa.
La iesirea raului Olt din defileul taiat de acesta in muntii Persani se afla asa numita rezervatie a “Bazaltelor de la Racos”. Oricine isi poate da seama cand a ajuns la destinatie pentru ca peisajul se schimba cu unul putin familiar, modelat in perioada Cuaternarului.
Din punct de vedere geologic, regiunea se caracterizeaza prin curgerile de lave, a caror prezenta este legata de un centru local de euptie, Dealul Capela, ce masoara 612 m. Daca vrei sa simulezi, singur ori impreuna cu amicii, o vizita pe planeta Rosie, comuna Racos este probabil cel mai potrivit loc spre care sa te indrepti in tara noastra.
Interesantele formatiuni eruptive bazaltice au aparut in urma racirii rapide a lavei. Aspectul acestora este de coloana, culoarea lor gri, iar inaltimea pana la care pot ajunge depaseste 15 m. Cei avizati au descris zona ca pe un paradis al geologilor.
Tot aici, in apropiere de stalpii pietrificati se afla si “parintele” lor, vulcanul stins in urma cu mai bine de 10,000 de ani. Acesta s-a numarat printre ultimii vulcani care au erupt pe teritoriul tarii noastre. In comuna Racos a existat si o cariera industriala de zgura vulcanica, din depozitele vulcanice din crater, dar a fost in cele din urma inchisa.
Iar daca te afli in comuna Racos si tot ai chef de vizitat, de ce nu te-ai abate si pe la alte doua obiective locale importante: Castelul Sukosd-Bethlen si biserica unitariana fortificata edificata in secolul al XVIII-lea. Cetatea Sukosd-Bethlen a fost construita in 1625 in stilul Renasterii transilvanene. Contele Sukosd a primit domeniul de la Gabriel Bethlen ca recompensa pentru servicii militare, si a transformat cladirea in resedinta sa.
Sursa foto: wikimapia.org
I. C.
editor artline.ro