Pare desprinsa din peisajul fantastic de la Meteora, dar geografic se gaseste la sute de kilometri departare de campia Tesaliei. Coloana Katskhi este un stalp natural din apropiere de orasul georgian Chiatura, si o veche vatra monastica in care a ars de la inceputurile crestinatatii flacara ortodoxiei.
Stanca masoara aproximativ 40 de metri si domina mica valea a raului Katskhura care de curand a intrat intr-un dinamic proces de revitalizare culturala.
In secolul al IV-lea, Georgia adopta oficial crestinismul, devenind a doua tara (dupa Armenia) care abandona idolatria in favoarea credintei in Iisus Hristos. Dupa aceasta faza, treptat, o data cu generalizarea noii religii, peste temeliile multor temple pagane se vor intemeia altare crestine, asa cum s-a intamplat si cu coloana Katskhi, potrivit rapoartelor arheologice. Prima bisericuta construita in varful stalpului de piatra, despre care nu se cunosc prea multe amanunte, a luat fiinta prin secolul al VII-lea.
In alcatuirea complexului actual intra o biserica inchinata Sf Maxim Marturisitorul, o cripta, trei chilii si o mica pivnita. La baza pilonului se gasesc ruinele unui zid vechi, o biserica noua in cinstea Sf. Simeon Stalpnicul si clopotnita. Surprinzator, nu exista nicio consemnare mai veche de anul 1944 care sa denote ca monolitul ar fi fost escaladat de cineva. Poate pentru ca oamenii si-au dat seama ca nepregatiti, se indreptau catre o moarte aproape sigura.
Totusi, raman intrebarile: Cum au reusit vietuitorii sa ajunga in varful coloanei, si cum au transportat materialul de constructie in urma cu peste un mileniu, dat fiind ca escaladarea stancii este inca o provocare pentru cei de astazi? O legenda locala sustine ca o funie ar fi fost legata aici de la inceputuri de un calugar cutezator.
Coloana Katskhi este dovada palpabila ca stalpnicii, acei pustnici care isi dedicau intreaga viata slujirii lui Dumnezeu, in varfuri de munti, au existat. Parintele Maxim Kavtaradze, unicul vietuitor de astazi al sihastriei este el insusi un continuator al acestora, si a reusit sa realizeze singur un lucru greu de imaginat: a reconstruit caramida cu caramida pe parcursul a 30 de ani vechiul asezamant monahal.
Accesul in vaful coloanei se face prin intermediul unei scari de fier la scartaitul careia te trec de fiecare data fiori. Din aceleasi considerente invocate si de Muntele Athos, regulamentul interzice accesul femeilor in partea superioara a stancii. Biserica actuala adaposteste osemintele unui vietuitor mutat la Domnul intr-o perioada necunoscuta.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro