La 23 km sud-est de Brive, in regiunea Limousin, se ascunde unul dintre cele mai frumoase sate din Franta: Collonges-la-Rouge. Primul lucru care frapeaza la aceasta mica asezare este culoarea rosiatica a caselor, care simbolizeaza parca fraternitatea sau unitatea de sange a locuitorilor.
Collonges-la-Rouge a luat nastere in secolul al VIII-lea, si pentru multe secole a evoluat in dependenta de asezamantul monahal de aici. Satul a prosperat pe baza podgoriilor care il inconjurau pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, atunci cand filoxera a distrus vita de vie, asa cum a facut-o si in alte parti ale Europei. Mai recent, satul s-a concentrat pe dezvoltarea unei industrii locale bazata pe turism. In ce masura a izbutit o demonstreaza numarul de turisti din ce in ce mai mare.
Collonges-la-Rouge nu-ti rapeste timp pretios cand il strabati, ca cele mai multe orase, prin urmare ai conditii sa zabovesti cat vrei in locurile interesante. Biserica Sfantului Petru, din secolul al XII-lea, este un monument romanic de o remarcabila valoare. Scena inaltarii lui Hristos de deasupra intrarii este emblematica datorita faptului ca a fost sculptata intr-un material de culoare alba nu in rosu, cum este restul asezarii. Fiind una dintre cele mai vechi din regiunea Limousin, biserica Saint Pierre a suportat de-a lungul timpului multe modificari, printre cele mai insemnate numarandu-se fortificarea din timpul razboaielor religioase ale veacului al XVI-lea.
Dintre cladirile publice se remarca vechea primarie, inclusa in patrimoniul national din 1951, gratie corpurilor din veacurile XVI-XVIII, precum si vechea curte de Châtellerie (sec. XVI) in stil renacentist. Collonges-la-Rouge adaposteste cateva conace din secolul al XVI-lea care amintesc despre o faza favorabila nobilimii: Casa Ramade de la Serre (cu un turn patrat), Casa Mermaid, Castelul Vassinhac, Casa Maussac, Casa Benges si altele.
Casa Mermaid (Casa Sirenei) adaposteste astazi un muzeu al artelor populare si traditiilor care expune unelte, instrumente, piese de mobilier si documente din secolul al XIX-lea. Obiectivul isi trage numele de la un desen gravat pe usa care infatiseaza o sirena. Castelul Vassinhac este o cladire impozanta cu doua turnuri hexagonale, cu scari in spirala si intrare gotica. Daca sostiti impreuna cu copiii, sigur micutii vor fi impresionati de tinuta sa desprinsa din povesti.
I. C.
editor artline.ro