Aproape de granita dintre Spania si Franta, pe teritoriul sud-vestic al celei din urma tari se gaseste satul pescaresc Coullioure. Asezarea a fost si este apreciata datorita frumusetii sale ce cuprinde numeroase elemente mediteraneene si mai ales datorita unor mari artisti ai secolului XX.
Alaturi de edificiile cochete ridicate recent isi fac aparitia din loc in loc si unele elemente mai vechi, franturi de istorie, care te lamuresc ca satul nu fiinteaza de ieri, de azi, ci are un trecut neasteptat de bogat. De fapt, Collioure este la origine o asezare medievala pentru care secole la rand s-au iscat dipsute intre cele doua tari vecine. Satul a fost ocupat de trupele franceze inca din anul 1642. Mult mai tarziu, in 1793 are loc si ultima tentativa a spaniolilor de a lua orasul insa fara sorti de izbanda. Interesul pentru acest pamant se explica prin importanta strategica pe care o detinea in regiune.
Satul Colliouare este un loc placut in care va puteti opri pentru a lua contact cu viata rurala de pe coasta Marii Mediterane. Plajele si apele sale sunt curate iar muntii care se vad in departare creeaza impresia de spectaculos. Este posibil ca aici sa aveti parte de cel mai bun vin pe care l-ati baut vreodata, viticultura fiind o ocupatie cu traditie in regiune.
Toata asezarea este interesanta in simplitatea ei motiv pentru care merita sa parcurgeti pe jos cea mai mare parte din strazile sale. Totusi, daca va grabiti nu uitati sa treceti macar pe la cele mai importante obiective turistice: Biserica Notre-Dame-des-Anges si Palatul Regal, care a fost ocupat odinioara de templieri.
In anul 1905 doi mari artisti, Henri Matisse si Derain Andre, aveau sa-si croiasca drum spre acest paradis cu palmieri si apa cristalina pentru a-si gasi inspiratia. Nu putem uita nici de prezenta inegalabilului Pablo Picasso pentru care Collioure a fost mai mult decat un model, o asezare apropiata de sufletul sau.
Sursa foto