Un colectionar rus, care a preferat sa isi pastreze anonimatul, a reusit recent sa ii depaseasca pe trei dintre cei mai importanti colectionari de arta din lume - Steve Wynn, Leslie Wexner, Paul Allen - in cadrul unei licitatii organizate de Sotheby's. Anonimul pasionat de arta a socat lumea artei cumparand lucrarea lui Picasso, "Dora Maar au Chat", pentru suma impresionanta de 95,2 milioane de dolari. Pentru lucrarile lui Picasso aceasta suma record este depasita doar de cele 104,5 milioane de dolari pentru "Garcon a la Pipe", vandut in 2004 tot la Sotheby's. In mai putin de o ora, anonimul colectionar a cheltuit 102,7 milioane de dolari pentru operele de arta scoase la vanzare de Sotheby's in cadrul licitatiei de arta moderna si impresionista din 3 mai.
La doar 48 de ore dupa aceasta achizitie, ziarul New York Post a reusit sa afle identitatea misteriosului colectionar : Roustam Tariko, un miliardar din Moscova, in varsta de 44 de ani, care si-a castigat impresionanta avere in urma afacerilor bancare si a vanzarilor de alcool, mai ales de vodca. Potrivit Forbes, Tariko are o avere de aproximativ 1,9 miliarde de dolari. Dar potrivit altor surse adevaratul cumparator este Alexander Abramov, un magnat de 45 de ani din Moscova, cu o avere de 2,8 miliarde de dolari, chiar daca acesta a negat ca ar fi cumparat tabloul.
In cadrul licitatiei din 3 mai acelasi cumparator misterior a platit 5 milioane de dolari pentru un tablou de Monet si 2,6 milioane pentru un tablou de Marc Chagall. Performanta noului colectionar este ca a cumparat tabloul "Dora Maar au Chat" de sub nasul unor colectionari foarte cunoscuti si respectati in domeniu. Primul este Leslie Wexner, in varsta de 68 de ani, care si-a strans averea de 2,7 miliarde de dolari mai ales din comert. Acesta are deja o impresionanta colectie de lucrari de arta, artistii sai preferati fiind Picasso si Kooning. Un alt mare invins al licitatiei a fost Steve Wynn, unul dintre cei mai cunoscuti si invidiati colectionari. In varsta de 64 de ani si multimiliardar, Wynn este o prezenta obisnuita a licitatiilor de arta. Nu este doar un cumparator, ci si un vanzator de arta. Recent, acesta a vandut un tablou de Gauguin si unul de Van Gogh pentru 110 milioane de dolari, cea mai mare vanzare privata. Un alt participant la aceasta licitatie a fost Paul Allen, cofondatorul Microsoft, sau cel putin asa sustine presa americana. Allen este un pasionat, avand deja in colectie mai multe lucrari deosebit de valoroase. Cu o avere de 22 miliarde de dolari, Allen cumpara doar ce este mai bun, beneficiind de sfaturile unora dintre cei mai buni experti in domeniu.
Aparitia pe piata a unor noi cumparatori rusi, prea putin familiarizati cu subtilitatile acestui gen de tranzactii, a fost o surpriza si pentru casele de licitatii. Chiar si purtarea colectionarului - sau agentului sau - in acea seara a fost ciudata. Acesta s-a asezat undeva in spatele salii, unde nu se asaza niciodata cumparatorii importanti. S-a agitat pe toata perioada licitatiei, atragand atentia asupra sa, cu mult peste rezerva afisata de colectionarii cu traditie, care recurg cel mult la gesturi sobre si masurate.
Dar sofisticate sau nu, gesturile au contat prea putin fata de banii aruncati in joc. O sala intreaga a putut urmari inmarmurita cum noul venit inlatura din competitie nume grele si cumpara celebra lucrare a lui Picasso, chiar daca nimeni nu se astepta la pretul final. Tabloul fusese estimat la 50 de milioane de dolari, iar pretul final a fost de aproape 100 de milioane. Daca la inceput, cand pretul era de 38 de milioane, au fost mai multi colectionari interesati, mai tarziu au mai rams tot mai putini in competitie.
Este cu totul neobisnuit ca un nou colectionar, necunoscut pana atunci, sa intre pe piata intr-o asemenea maniera si sa stabileasca noi recorduri cu aceasta ocazie. Dar acest exemplu, care cu siguranta nu va ramane izolat, anunta aparitia unei noi clase de colectionari din fosta Uniune Sovietica, ce va incerca sa inlature dominatia americana de pe piata de arta.
Mai 2006