Asociatia Da’DeCe prezinta in premiera prima colectie privata donata unei asociatii, colectia de jucarii stransa de Iosif Hertea, personalitate culturala si om de stiinta, care si-a dedicat timpul liber documentarii lumii minunate a jucariilor si a papusilor de teatru asociate universului copilariei.
Iosif Hertea a colectionat timp de peste jumatate de secol o impresionanta serie de jucarii din cele mai diverse regiuni atat ale Romaniei, cat si ale lumii, foarte diferite ca tipologie, materiale si texturi. Cercetarea, conservarea si expunerea colectiei este posibila gratie cofinantarii acordate asociatiei de Administratia Fondului Cultural National.
Colectia contine cca. 1.000 de jucarii, papusi de teatru, instrumente muzicale pentru copii adunate pentru documentarea universului copilariei si a evolutiei sale. O parte dintre aceste jucarii sunt realizate chiar de catre copii. Este prima colectie donata unei asociatii neguvernamentale si nu unui muzeu, ceea ce arata o crestere a increderii in mediul neguvernamental si o profesionalizare a acestuia.
In cadrul proiectului START! Muzeul Copilului, finantat de AFCN, asociatia Da’DeCe propune cercetarea, conservarea si valorificarea colectiei de jucarii Hertea, ca parte din patrimoniul unui viitor muzeu al copilului. Proiectul are ca scop cresterea gradului de constientizare in randul copiilor a importantei patrimoniului si a colectiilor private donate spre beneficiul publicului.
Proiectul cuprinde 3 etape cheie prin care colectia Iosif Hertea este valorificata atat prin studii de specialitate, cat si pentru publicul larg. Se au in vedere in special copiii din Bucuresti, Cluj si Brasov. Prima etapa include studierea interdisciplinara a colectiei de un grup de istorici, sociologi, istorici ai culturii, antropologi culturali. Este pentru prima data cand jucaria este obiectul unei investigatii sistematice de acest tip, in Romania. Aceste studii vor fi accesibile atat specialistilor cat si altor persoane interesate prin intermediul unui e-book publicat de editura Tritonic.
Cea de-a doua etapa a proiectului se refera la managementul colectiei: asigurarea unor conditii adecvate de pastrare a colectiei, prin proiectarea si implementrea unui plan de protejare sustenabila. Contruirea unei strategii de acces la obiectele colectiei este un element cheie pentru ca acest patrimoniu sa ramana unul viu, cu care publicul sa poata interactiona creativ.
In cea de a treia etapa a proiectului, colectia este prezentata publicului larg, in special copiilor, in cadrul expozitiilor-experiment Elefanti, cuci, cai si EU - in care copiii vor interactiona cu obiectele din colectie cunoscandu-le povestea, vor crea propriile povesti si isi vor construi propria colectie. Expozitia este un spatiu interactiv de joaca si experiment, construit in jurul unor jucarii din colectie, cu mesajului de a ingriji si pretui obiectele cu amintirile lor si a le oferi mai departe.
Iata ce declara Raluca Bem Neamu, presedintele asociatiei Da’DeCe: ”Ne-am bucurat de increderea domnului Hertea de a dona asociatiei Da’DeCe intreaga colectie de jucarii pe care a strans-o practic pe parcursul intregii lui vieti, inca inainte de a ne intalni personal, prin transferul de incredere intre Daniela Miscov si dumnealui. Generozitatea gestului este un lucru rar in zilele noastre si un aspect pe care l-am dori prezent mai des in mediul romanesc. Dupa surpriza donatiei a urmat o intalnire de trei zile in care am avut onoarea sa realizez un interviu care sa documenteze intregul demers de colectionar al domnului Hertea. Bucuria a fost sa descopar un intelectual rafinat cu un discurs articulat si cald, o personalitate complexa din punct de vedere cultural dar si un om care intelege copilul in toata complexitatea lui. Entuziasmul intalnirii a ajuns la maxim cand mi-am dat seama ca principiile moderne pe care le aplicam in asociatie se intalnesc cu cele ale donatorului: copiii sa fie liberi sa foloseasca jucariile, sa se joace cu ele chiar in expozitie, expozitiile sa fie accesibile tuturor copiilor, in primul rand celor cu posibilitati materiale reduse care nu au acces la multe jucarii. Colectia nu mai este muzeificata, ci deschisa explorarii si bucuriei depline a copiilor. Cu acest gand, ne bucuram sa punem in practica visul de o viata al unui pasionat al ”patrimoniului mic”, ”matrimoniul”, acela de a face accesibil un tezaur pentru copii!”
Prima expozitie Elefanti, cuci, cai si EU va avea loc in Bucuresti la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Arcelor, intre 8 si 30 iunie. Expozitiile vor continua in septembrie la Cluj Napoca in cadrul Muzeului de Etnografie al Transilvaniei si in octombrie la Muzeul Casa Muresenilor din Brasov.
Echipa proiectului este formata din: Cristina Dumitrescu, Iulia Iordan, Irina Hasnas, Bruno Mastan, Daniela Miscov, Raluca Neamu, Ozana Nitulescu, Ioana Popescu, Cristina Toma, Hanny Bratu, Alexandra Zbuchea, Iosif Gheorghe, Ramona Caramelea, Silviu Anghel, Flavia Stoica, Marinela Barnasi si voluntarii Marius Andries, Alice Csizmadi, Teodora Dumitrescu, Maria Ghegu.
Coordonator proiect: Asociatia Da’DeCe
Finantator: AFCN
Parteneri: ARCUB, Muzeul de Etnografie al Transilvniei, Muzeul Casa Muresenilor, Tritonic, Itsy Bitsy, Roata Mare, Totul despre mame, Carturesti, Radio Romania Cultural.
Iunie 2017