St. Petesburg - Acum ca unul din cei mai instariti oameni din Rusia, miliardarul din domeniul petrolier, Victor Vekselberg, a cumparat colectia Forbes Faberge, marea intrebare este unde va fi comoara expusa. "Multe probleme trebuie hotarate, dar mi-ar placea ca aceasta colectie sa calatoreasca prin Rusia", a spus Vekselberg cotidianului rusesc Izvestiya. "De asemenea discutam despre locul unde va fi tinuta permanent, dar este inca prea devreme sa vorbim despre o decizie finala." Yekaterinburg este planificat ca primul oras in care se va afla colectia, acolo unde Romanovii au cerut executarea ei, urmand expunerea ei la Moscova si St. Petersburg si la fel si in Siberia.
Cele 194 de piese Faberge ale colectiei Forbes erau scoase la vanzare la o licitatie din luna viitoare, dar vanzarea lor la licitatie a fost anulata dupa ce Vekselberg a cumparat intreaga colectie. Suma tranzactiei a fost tinuta secreta, dar se spune ca ar putea fi vorba despre aproximativ 100 milioane de dolari. Colectia a fost estimata la 90/ 120 milioane de dolari si este posibil sa fi fost asigurata pentru 70 milioane de dolari. Conform revistei "Forbes", Victor Vekselberg are o avere de aproximativ 2,5 miliarde de dolari, care il plaseaza pe locul patru in topul celor mai bogati oameni din Rusia. El este actionarul majoritar al companiei petroliere TNK - BP.
Desi colectia va fi probabil expusa in muzee importante, ea ramane propietatea lui Vekselberg. Directorul Muzeului Kremlin, Yelena Gagarina, a declarat catre "The Art Newspaper" ca dupa primul anunt privind aceasta vanzare, a cerut guvernului rus sa cumpere colectia pentru acest muzeu. Ea a spus ca guvernul a fost de acord cu aceasta idee si a dat dispozitie agentiei din New York sa liciteze pentru colectie. Cat de mult a fost dispus guvernul sa cheltuiasca nu este clar. "Desigur ca dl. Vekselberg va decide unde va fi tinuta colectia sa, dar cea mai mare provocare pentru mine este sa garantez securitatea si intretinerea ei, numai Muzeul Kremlin avand personal si experienta sa lucreze cu piese Faberge de asa inalta calitate", spune dna Gagarina, adaugand "Chiar daca dl. Vekselberg deschide propriul sau muzeu, noi suntem gata sa lucram cu el." Directorul Muzeului Hermitage, Mikhail Piotrovsky, i-a scris lui Vekselberg propunandu-i ajutorul de a aduce colectia Faberge inapoi la St. Petesburg unde piesele au fost facute la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Dr. Piotrovsky a sugerat ca vechea cladire Faberge, nu departe de Hermitage, sa fie tranformata in Muzeul Faberge pentru a gazdui colectia Vekselberg, ca si tranformarea cladirii intr-un institut pentru tineri artisti bijutieri. Surse media locale au descris batalia din spatele scenei pentru aceasta colectie. Dr. Piotrovsky a spus catre "The Art Newspaper": "Hermitage si Kremlin recunosc ca aceasta este o colectie privata, statul nu poate pretinde unde sa fie expusa si propietarul va decide". Sursa: "The Art Newspaper"
7 octombrie 2004