Cui ii era dor de comisarii Moldovan, Miclovan sau Roman poate da fuga asta-seara la Cinema Pro, in jurul orei 19.00, cand se lanseaza primele zece DVD-uri din seria de cele 21 care vor aparea pana la sfarsitul anului, regizate de Sergiu Nicolaescu, cu scenarii de Sergiu Nicolaescu si, eventual, cu Sergiu Nicolaescu in rolul principal.
Cele 21 de pelicule vor fi lansate pe piata in transe. Primele sase DVD-uri includ productia istorica „Dacii”, comedia „Nea Marin miliardar”, „Mircea” si „thrillerele” militieniste cu comisarii Miclovan si Roman. Urmatoarele 15 DVD-uri sunt programate sa apara in magazine pana la sfarsitul anului.
Criticul de film Andrei Gorzo apreciaza ca, din punct de vedere comercial, „miscarea s-ar putea sa fie buna”. „Nu pot sa fac un portret-robot al publicului sau. Nu-mi imaginez ce fel de om si-ar dori sa aiba filmele lui neaparat pe DVD, dar stiu ca un public exista totusi”, este de parere criticul. In opinia sa, Nicolaescu a inceput bine cu filmul „Dacii” si a continuat prost cu toate celelalte.
Comisarul Moldovan „reloaded”
Spectatorii lui Nicolaescu sunt fie nostalgici care au crescut cu filmele sale, fie copii de 14-15 ani, crede regizorul Cristi Puiu. „Desi socotesc ca tot ce a facut din 1990 incoace e de aruncat la gunoi, am copilarit cu filmele lui si atunci chiar mi-au placut. Deci cred ca publicul lui e de 14-15 ani, cam la nivelul la care face si el filmele”, spune Puiu.
Desi nu a trecut inca prin concursul de la Centrul National al Cinematografiei (CNC), proiectul cu un comisar Moldovan „reloaded” e ca si pus la punct. Anuntul viitoarei continuari a seriei Comisarilor e facut chiar de casa de productie „Pro Video”, pentru 2008. „Filmul se va numi „Ruleta ruseasca”, iar actiunea se petrece in 1973, la Haifa.
Eu sunt batranul, comisarul Moldovan, iar Dan Bittman ma dubleaza ca tanar”, a dezvaluit regizorul, convins ca productia sa nu va avea soarta cruda a marilor reveniri cinematografice, care au fost esecuri.
„A fost un profitor al regimului”
O noua pelicula semnata Sergiu Nicolaescu si posibil sa fie finantata din bani publici starneste deja indignarea cineastilor. „Din ‘90 incoace mi se pare ca traim intr-un absurd total, daca nimeni nu are curajul sa-l amendeze. E vorba de aceeasi poveste: gasti, interese... Exista foarte multi inchipuiti care se intampla sa formeze juriile si sa dea banii, de aceea vom avea in continuare filme proaste si foarte proaste”, rezuma Cristi Puiu politica de finantare a CNC. Cat despre noul comisar Moldovan, Puiu nu crede in miracole, „dar poate scenariul va fi bun”.
Criticul Valerian Sava, familiar cu atmosfera din cinematografia comunista, sustine ca Sergiu Nicolaescu a pus inca de atunci monopol pe finantarile publice, in detrimentul unor cineasti talentati. „Esential e ca a fost un profitor al regimului, ca a scos zeci de titluri, din care doar doua-trei onorabile, si ca a blocat accesul pe platouri al regizorilor de mare talent, care au fost nevoiti sa plece din tara”, s-a revoltat criticul.
Titlurile de DVD
Prima serie de DVD-uri aparute pe piata include filmul de debut al regizorului, „Dacii”:
„Nea Marin miliardar”, comedie, 1978, in rolul principal - Amza Pellea
„Cu mainile curate”, actiune, 1972, protagonist - Sergiu Nicolaescu (comisarul Miclovan)
„Ultimul cartus”, actiune, 1973, cu Sergiu Nicolaescu, Ilarion Ciobanu (comisarul Roman)
„Osanda”, actiune, 1976, cu Sergiu Nicolaescu si Amza Pellea
„Mircea”, drama istorica, 1989, cu Sergiu Nicolaescu in rolul lui Mircea cel Batran
„Dacii”, drama istorica, 1967, cu Sergiu Nicolaescu si Amza Pellea
Pana la sfarsitul anului vor aparea inca 15 DVD-uri cu filmele lui Sergiu Nicolaescu. Printre altele, el a mai regizat: „Accident” (1977), „Pentru patrie” (1977), „Zile fierbinti” (1975), „Nemuritorii” (1974), „Un comisar acuza” (1973), „Ciuleandra” (1985), „Noi, cei din linia intai” (1985), „Ziua Z” (1984), „Capcana mercenarilor” (1981), „Orient Express” (2004), „15” (2005).
Pretul unui DVD este de 39,9 lei.