Elizabeth Kostova, autoarea cartii "Colectionarul de istorie", ce il are ca personaj principal pe Dracula, aparuta de curand la Editura Rao, spune ca a fost fascinata de mica de cartile despre Valahia medievala din perioada lui Tepes. Romanul sau este un thriller documentat din istoria Romaniei, cantece populare si religioase, filme, chiar si retete. Autoarea a vizitat pentru prima data Romania abia anul trecut, dupa ce a terminat cartea.
Cum l-ati "prins" pe Dracula in cartea dv.?
Am vrut sa creez o imagine complexa rezultata dintr-o combinatie foarte complicata intre legenda si istorie, relevand ca exista in realitate doi Dracula separati: Vlad Tepes cel real din istoria Romaniei si inventia literara, despre un personaj supranatural, cu numele Dracula.
Cum ati ajuns sa scrieti despre un asemenea personaj?
Sunt interesata de legenda lui Dracula de foarte mult timp si stiam de existenta acestui nobil personaj de ani intregi, cu mult inainte de a avea ideea cartii. Am stiut dintr-o data ca vreau sa pun accent pe istorie, cand am inceput sa scriu romanul, cu mai mult de zece ani in urma. Am inceput sa ma documentez serios si sa cercetez in biblioteca cat de mult am putut tot ce era tradus in engleza pe aceasta tema.
Ce fel de surse ati folosit pentru documentarea cartii?
In cercetarea mea am folosit surse multiple: lucrari de istorie, calatorie si literatura, cantece populare si muzica religioasa ortodoxa, fotografii vechi, filme turnate in Europa de Est si Istanbul, interviuri cu bursieri si cu rezidenti ai unor tari despre care scriam, si chiar retete.
Credeti ca legenda sangerosului Dracula are ceva real in ea?
Nimic din legenda lui Dracula nu este real. Mitul lui Dracula este o creatie literara si cinematografica. Singura realitate este legata de istorie. Actuala istorie a lui Dracula este fascinanta prin ea insasi.
Cat de mult ati fictionalizat in "Colectionarul de istorie"?
Istoria medievala din "Colectionarul de istorie" este reala in masura in care mi-a permis documentarea sa fac lumina in misterul care inconjoara locul unde este ingropat Vlad Tepes. Din acest moment, am creat o fictiune care se bazeaza pe cercetarea metodica a perioadei respective si care poarta, de asemenea, cititorul in tara mea adoptiva - Bulgaria. Personajele secolului XX sunt fictionale, desi ele calatoresc in locuri reale, despre care m-am documentat cu acuratete. Am fost fascinata de tot ce am citit despre Valahia medievala si de Transilvania din perioada lui Tepes.
Ce stil ati ales in scriitura cartii?
"Colectionarul de istorie" datoreaza mult in stil traditiei victoriene a romanului englez, si in special unei perioade a literaturii pe care o iubesc in mod special: Dickens, Wilkie Collins, dar si Henry James, din ultima perioada.
L-ati ales pe Tepes ca pe un brand cu succes garantat?
Am scris cartea mai mult pentru placerea mea de scriitor si de cercetator, pentru a-mi exprima dragostea pentru Europa de Est si experientele de calatorie pe care le-am avut aici. Mi-au trebuit zece ani sa scriu aceasta carte, pentru ca am tinut cursuri in calitate de profesor cu norma intreaga. Nu m-am asteptat sa vand neaparat manuscrisul, a fost o surpriza enorma pentru mine faptul ca romanul meu a avut un asemenea succes international. De fapt, sunt inca socata de succesul cartii. Am ales sa scriu despre Vlad Tepes si despre legenda lui Dracula pentru ca m-au interesat inca din copilarie, nu pentru a urma o reteta de succes. Un scriitor serios nu scrie dupa retete.
Ati vizitat vreodata Romania?
Am vizitat Romania pentru prima data vara trecuta. In perioada in care am scris romanul, nu am avut timp sau bani sa calatoresc in alte tari. Cartea este bazata pe calatorii mai timpurii. A fost foarte frustrant pentru mine sa nu pot veni in Romania. M-am documentat insa mai mult despre tara dv. decat despre orice alta tara descrisa in roman. A fost o provocare, care m-a speriat putin, ce-i drept, sa incerc sa realizez un tablou fictional al unui un loc unde nu am fost niciodata, in conditiile in care acuratetea este foarte importanta pentru mine.
Am reusit sa vizitez putin Romania dupa ce a aparut editia americana a cartii, dar am stat foarte putin. M-am indragostit insa de locuri si de oameni. Am trait mult timp in Bulgaria, si am inteles ca multe lucruri sunt foarte asemanatoare in cele doua tari. Bulgarii ii privesc pe romani ca pe fratii lor. Sper sa ma reintorc foarte curand in Romania si sa o cunosc mai bine.
Succesc in topuri
Scriitoarea Elizabeth Kostova, in varsta de 42 de ani, s-a nascut in New London, Connecticut. In Bulgaria a ajuns pentru prima data in 1989, unde l-a intalnit pe viitorul ei sot, Georgi Kostov. S-au casatorit in 1990. Absolventa a Universitatii Yale, Kostova a scris
zece ani la acest roman, care a propulsat-o pe locul 1 in topul bestsellerurilor din mai multe publicatii americane. Volumul a fost achizitionat cu doua milioane de dolari de Editura Little Brown si vandut, de la aparitia din 2005, in aproape un milion de exemplare in SUA. Cartea a fost distinsa cu "Quills Book Award", urmand a fi tradusa in peste 30 de limbi si ecranizata de Sony Pictures.