Este foarte posibil ca in cativa ani sa se invete in scoli ca prima scriere in limba romana dateaza de la 1391. Codicele de la Ieud, cunoscut si ca Zbornicul de la Ieud, este un important manuscris gasit in anul 1921 in podul bisericii de la Ieud, care are inscris pe prima pagina anul 6900 (1391-1392).
Considerat de unii a fi cel mai vechi text scris in limba romana, cu litere chirilice, manuscrisul cuprinde Legenda Duminecii si doua omilii legate de Joia si Duminica Pastilor si este pastrat de Biblioteca Academiei Romane.
Codicele relateaza ca, in Ierusalim, ar fi cazut o piatra din cer. Aceasta era mica, dar foarte grea. Dupa slujbe facute de patriarhul Ierusalimului, piatra se deschise „si afla intr-insa scripturi”, prin care „Domnul Dumnezeul nostru Iisus Hristos” trimite un al treilea avertisment crestinilor in legatura cu respectarea Sfintei Duminici, in care Dumnezeu l-a „zidit” pe om, in care s-a facut Buna Vestire si Sfantul Botez, ca si Invierea Domnului, si in care se va face si judecata viilor si a mortilor. Sa fie cinstita, de asemenea, Sfanta Vineri prin „post curat” si rugaciune, ca si miercurea. Se spune ca nerespectarea acestor zile va fi aspru pedepsita cu tot felul de calamitati, dar celui care se increde in Cuvantul Domnului si merge pe caile sale „toate pacatele i se vor ierta”.
Exista ipoteze contradictorii in privinta datarii acestui document. Cercetatori precum Alexandru Rosetti, Ioan Bianu si Ion Ghetia au considerat ca manuscrisul in discutie ar fi fost scris fie in secolul al XVII-lea, fie in a doua jumatate a secolului al XVI-lea.
Apoi, Mirela Teodorescu si Ion Ghetie au scos prima carte dedicata acestui Codice, intitulata „Manuscrisul de la Ieud”. Ei au datat hartia pe care a fost copiat manuscrisul, ca fiind produsa in anii 1621-1626, la moara poloneza de la Mniszek. Altii, precum Aurel Socolan, au extins datarea hartiei in intervalul maxim 1610-1640.
In ceea ce priveste datarea, academicianul Alexandru Surdu arata ca: „Cel mai simplu indiciu pentru datarea unei scrieri este acela de a vedea daca nu cumva a facut-o chiar cel care a scris-o. Or, in Legenda Duminicii apar doua date: 6900 (1391-1392) si 6000 (491-492), scrise cu litere chirilice pentru cifre.”
In cazul ca s-ar confirma ca data redactarii codicelui este 1391, Scrisoarea lui Neacsu, din 1521, nu ar mai fi cel mai vechi text in limba romana, cunoscut pana in prezent.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.