Impulsiva, cu toane si cu un temperament vulcanic, greu de stapanit, Coco Chanel se rusina de fiecare data cand isi amintea sau era vorba despre trecutul ei trait in saracie, insa mai ales pentru faptul ca la doar 11 ani a fost trimisa, dupa moartea mamei, de catre tatal ei la un orfelinat. A ajuns sa se ridice si sa intre in lumea plina de rafinament tipic frantuzesc si in societatea inalta dupa ce a intalnit un ofiter.
Tanara Gabrielle Chanel s-a angajat intr-un micut magazin cu haine, unde pe langa munca de vanzatoare, facea si croitorie, desi nu absolvise niciun curs in acest sens, reparand din cand in cand diverse piese vestimentare.
Gabrielle renunta la slujba ei de la magazin si incearca un alt drum, canta intr-un local. Ea debuteaza cu un cantec in ale carui versuri aducea aminte de un pudel mic pe nume Coco. Astfel, numele de Gabrielle s-a transformat repede in Coco.
Doi barbati remarcabili, din inalta societate, i-au schimbat legendarei Coco Chanel viata si destinul, ajungand astfel pe culmile succesului. Etienne Balsan a incurajat-o sa paraseasca micutul sat in care traia si sa-si incerce norocul de a deveni o cantareata celebra in alta parte. Totusi aceasta incercare a fost un esec, astfel Coco decide sa se mute la mosia acestuia de la tara. Nu dureaza mult si se integreaza repede in cercul de prieteni ilustri al lui Etienne. Cel de-al doilea barbat care si-a pus amprenta asupra destinului lui Coco Chanel a fost Arthur Capel, cel cu care a avut o idila romantica si cel care ajutat-o din punct de vedere financiar pentru a-si deschide propriul salon de moda.
Moda a reprezentat o continuare consecventa a stilului sau de viata complet neadaptat si necorespunzator acelor vremuri. Coco Chanel nu a respectat nicio regula impusa, ea si le-a creat pe ale ei.
Doamnele purtau corseturi care le strangea mijlocul pana la sufocare, tocuri foarte inalte si rochii sau fuste total incomode, in care miscarile lejere erau practic imposibile. Chanel nu a acceptat asa ceva! Ea a creat rochii lejere, care le-a redat femeilor libertatea de miscare. De asemenea, in locul modelelor impopotonate cu pene, paiete si tot felul de zorzoane, Chanel a ales simplitatea si naturaletea.
Creatiile Chanel s-au extins pana peste ocean, iar celebritatile au inceput sa poarte din ce in ce mai mult hainele controversatei creatoare. Abia in 1955 Coco Chanel a devenit un brand si in America, mai ales dupa ce prima doamna a Statelor Unite, Jaqueline Kennedy, insa si Grace Kelly sau Liz Taylor purtau constant costumele Chanel.
Coco Chanel s-a stins din viata in anul 1971. Creatiile ei si intreaga industrie a modei au ramas pana astazi in mare voga. Chiar ea declara "moda este trecatoare, insa stilul vesnic, iar Chanel are stil”.
Sursa foto
A.V.
editor artline.ro