- Prima editie a festivalului Cluj Fashion Week a reusit, asa cum organizatorii au promis inca de la inceput, sa se contureze ca o veritabila platforma de dialog inter arte. Intre manifestarile culturale care au avut loc in perioada 14-17 aprilie 2010 in Cluj, s-au numarat expozitii de fotografie, de accesorii si de arta plastica tanara. Vernisajele s-au succedat intr-o dinamica deosebita, care a intretinut vie atentia celor care au vizitat CFW.
Un “inventar” scurt: sase expozitii de arta
Living Art
Prima expozitie din cadrul festivalului si-a propus sa panorameze tendintele actuale ale artei contemporane romanesti. In trei dintre salile Casei Matei au fost prezentate, pe toata perioada CFW, lucrari reprezentative din colectia prestigioasei case de licitatii Artmark, din Bucuresti. Printre numele care s-au aflat in expunere s-au gasit artisti de prima talie, cum ar fi Dumitru Gorzo, Roman Tolici, Gili Mocanu, Marius Bercea sau Nicolae Comanescu, dar si altii.
21st Century Lifestyle
Tot la Cluj si tot in conexiune cu nou-infiintatul festival de moda a fost vernisata cea mai importanta expozitie colectiva de fotografie de moda care s-a realizat vreodata in Romania. Expozitia a cuprins 180 de fotografii, realizate de 18 fotografi romani contemporani, nume consecrate ale domeniului ori artisti tineri, exponenti ai generatiei care tocmai se contureaza. Cladire medievala, Bastionul Croitorilor a fost pus in dialog direct cu modernitatea printr-o expunere ingenioasa, care si-a propus sa ofere vizitatorilor o alternativa, impingandu-i sa experimenteze spatial expozitional, nu doar sa-l parcurga. 21st Century Lifestyle a fost mai degraba o instalatie gigant, intinsa pe 4 etaje, o desfasurare vizuala fara precedent in zona fotografiei romanesti.
Complementary Aesthetics
Prima editie a Complementary Aesthetics, expozitie interactive de accesorii asociata festivalului de moda de la Cluj, s-a desfasurat in doua locatii si si-a propus sa aseze la un loc nume consacrate ale domeniului, alaturi de artisti tineri, aflati in plina ascensiune. In primele zile, expozitia se putea vizita in cadrul centrului comercial Polus Mall. In ultima seara a festivalului, pentru a media cat mai bine contactul dintre artisti si publicul interesat de moda, simpli vizitatori, critici, designeri ori jurnalisti de specialitate, expozitia a fost deschisa chiar in lobby-ul hotelului Napoca, acolo unde au avut loc si defilarile de moda, dar si alte evenimente.
1 – 100
Festival international in adevaratul sens al cuvantului, CFW i-a avut invitati pe artistii internationali Miguel Villalobos si Graham Tabor. Instalatia celor doi a fost prezentata in prestigioasa cladire a Bastionului Croitorilor din Cluj. Pe langa accesorii si sculpture, expunerea a fost completata de fotografii realizate de Miguel Villalobos. Discursul plastic al celor doi artisti americani se concentreaza in zona problematizarii unor teme diverse, a explorarii materialelor si mai multor tehnici artistice. Numele proiectului nu este nici el intamplator: fiecare obiect al colectiei este unisex (1) si a fost realizat in serii strict limitate (la 100).
Remember McQueen
Expozitie care subliniaza tema primei editii a festivalului, Remember McQueen a fost gandita – dupa cum ii spune si numele – ca un tribute adus acestui nume teribil al modei secolului XXI. Fotografiile expuse au fost realizate de trei fotografi de prestigiu – Oltin Dogaru, Gabriel Hennessey, Ciprian Strugariu – si au fost expuse in foaierul hotelului Napoca. Tinutele surprinse in cadre de cei trei fotografi au fost realizate tot in amintirea lui McQueen, de 12 designeri romani, fapt care a conferit expozitiei o coerenta deosebita a discursului estetic, subliniand in acelasi timp diferentele de stil si caracteristicile unice ale fiecarei personalitati artistice in parte, fie ca vorbim de fotografi ori de designeri.
Alexander McQueen’s Shows
Una dintre primele – si cele mai cunoscute – fotografe de podium din lume, Mary Jensen, a acceptat cu deschidere invitatia CFW de a avea, in Cluj, o expozitie cu fotografii din show-urile McQueen. Expozitia si-a propus – si a reusit – sa se constituie ca un traseu vizual care sa urmareasca parcursul designerului vestimentar si sa puncteze decisive tema primei editii a Cluj Fashion Week: in memoriam McQueen.
Contintinuitate, perspective, angajamente
Momentul in care Alin Galatescu, directurul artistic al CFW, a anuntat inchiderea primei editii a festivalului a fost si momentul in care – implicit – s-a anuntat inceperea pregatirilor pentru editia a doua.
Cluj Fashion Week se vrea insa, mai departe decat o platforma de dialog inter arte, o punte de legatura intre Cluj si Bucuresti si – mai mult – o punte de legatura intre arta din Romania si cea internationala. In acest sens, lunar, pana la urmatoarea editie a CFW (10-13 noiembrie 2010), vor avea loc o serie de evenimente, expozitii de fotografie, prezentari de designer ori cocktail-uri tematice.
Programul acestor evenimente va fi stabilit in prima jumatate a lunii mai si va fi comunicat indata ce va avea un character definitiv.
"Prima editie a Cluj Fashion Week a fost o desfasurare de forte, din toate punctele de vedere. In zona artiei plastice, atat numarul expozitiilor cat si numarul artistilor expusi, dar si prestigiul lor, au pozitionat CFW ca un festival important, de talie, care poate reprezenta oricand Romania in afara tarii si care a reusit deja sa aduca in Cluj importante nume ale artei internationale. Abia am inceput! Pastrand din prima editie tot ceea ce a iesit bine, dezvoltand ideile, concretizand proiectele, lucram deja la o a doua editie inca mai efervescenta, mai spectaculoasa si mai bine inchegata decat prima. Mai mult, lucram la o sumedenie de evenimente culturale care sa puncteze perioada dintre editii, transformand astfel CFW dintr-un eveniment bi-anual intr-unul care traieste, respira si se dezvolta permanent." Dragos Farmazon, Curator CFW.
Aprilie 2010