Cu ocazia organizarii celei de-a treia editii a „Zilelor culturii aromane“ ce a avut loc in perioada 25-27 august la Constanta (unde se afla cea mai mare concentratie de machedoni din tara), in program a fost pusa in scena si “Una noapti furtunoasa”, adica “O noapte furtunoasa“ de Ion Luca Caragiale, in regia lui Toma Enache. Piesa de teatru a fost in aromana, iar in distributie s-au regasit nume ca: Dana Pocea, Claudiu Bleont, Maria Teslaru, Eugen Cristea si altii.
Avand in vedere ca nici unul dintre actori nu este machedon, acestia au fost nevoiti sa invete replicile in aromana, fiind ajutati de regizorul Toma Enache, ce face parte din comunitatea aromanilor din Romania.
Deschiderea “Zilelor culturii aromane” a debutat cu o expozitie de arta contemporana in cadrul Muzeului de Arta din Constanta. Acesta a inclus sculpturi semnate de Titi Ceara, Dumitru Pasima si Cristian Paul Bedivan, expozitii de materiale decorative lucrate de mana pe tapiserie, apartinand lui Lila Pasima, picturi realizate de Florica Prevenda, Ecaterina Varna, Elena Pasima si Ion Draghici, iar Cristina Passima a avut expuse obiecte de ambianta.
In cautarea Europei
In programul sarbatorii au fost incluse si seminarii pe tema „Aromånii si Europa“, dezbateri in care s-a pus intrebarea daca “Sunt aromanii un popor European?”, prezentari de moda cu haine specifice portului armanesc, dar si creatii ale unor designeri tineri, o lansare de carte si alte simpozioane.
Cel mai important moment a fost plecarea la Eschibaba, actuala comuna Stejarul din Tulcea, unde primarul a facut un scurt pelerinaj, alaturi de batranii satului, la o cismea care are ca sursa de aprovizionare un izvor subteran. Dupa acest moment, toti aromanii, din tara si strainatate, invitatii speciali din Grecia, Macedonia, Canada, Albania si nu numai, alaturi si de cei care au vrut doar sa ia parte la un eveniment special si sa se bucure alaturi de aromani au mers in padurea de långa Eschibaba, la o sarbatoare campeneasca.
Circa 2.000 de aromani au asistat la spectacolul de cantece si dansuri traditionale. Emotionante au fost revederile celor despartiti de ani, prieteni, vecini sau rude. Nici unul nu si-a uitat limba materna, obiceiurile si traditiile specific aromanesti.
Aromånii au nevoie de protectie
Chirana Dralaiane, reprezentanta Comunitatii de Aromana din Romania, este de parere ca prin evolutia statului modern si al fenomenului globalizarii se va ajunge la pierderea identitatii si a cunostintei de neam. Datorita tehnologiei si mass-media, popoarele vor deveni mai putin numeroase prin procesul de omogenizare, si nestiind sa-si conserve identitatea vor fi asimilati de celelalte popoare. Din aceasta cauza „aromanii au nevoie de institutii care sa le asigure protectie“. Cu toate acestea, in situatia actuala, aromanii se gasesc in situatia istorica de a concepe un model de integrare in noua Europa prin adoptarea unei identitati europene, supranationale. In acest sens se inscrie si remarca prof. univ. Alexandru Gica, care a precizat ca „noul european exista deja; el este aromanul“ si ca „viitorul Europei va fi hotarat de problema aromana“, parafrazandu-l pe austriacul Karl Markus Gauss.